Sú dve skupiny cestovateľov.
Jedna pri slove “Singapur” prevráti oči a odfrkne frázou “sakra drahý”. Tej druhej sa rozžiaria oči, zbehnú sliny a “vysypú” aspoň desať rôznych jedál, ktoré musíte v Singapure okoštovať. Hlásim sa k skupine číslo dva.
Pri všetkej úcte k Vietnamu, Thajsku a Indii, kde to teda s jedlom vedia, Singapur je za mňa top krajina, kde sa dá fantasticky najesť. Prekvapivo, často za menej peňazí ako v spomenutých krajinách.
Strávila som v Singa, ako ho prezývajú cestovatelia, tri týžne. Nezbankrotovala som vďaka housesittingu, ktorý som robila priamo v centre mesta. Ale aj vďaka tomu, že sa v Singapure dá bez problémov najesť vonku aj za dve-tri eurá. A nemám na mysli prihriaty párok s tofu zo 7-Eleven.
Predtým, než si tu virtuálne zamaškrtíme, jedna vec sa musí Singapuru uznať. Hygiena. Stánky s jedlom, kaviarne, reštaurácie, supermarkety. Všetko je pod kontrolou. Ako napokon mnoho iných vecí v krajine.
Raz do roka sa u nich zastavia hygienici. Podľa toho, ako sú na tom stánky a kuchyne s čistotou a čerstvosťou potravín, im kontrola udelí stupeň čistoty. A je top, B nie je najhoršie. Kto má Céčko – ten to s niečím pokašľal, s Déčkom to môžete rovno zabaliť. Písmenká hodnotenia môžete vidieť vo vitrínach predajcov.
Celé to funguje na systéme trestných bodov. Ak ich nazbierate do roka dvanásť, zatvoria vám biznis na dva až štyri týždne, kým si nedáte kuchyňu a potraviny do poriadku.
Zabudnite tu na street food ako ho poznáte z iných krajín Juhovýchodnej Ázie. V Singapure sa priamo na ulici len tak nenajete. Podľa tamojších pravidiel ani nesmiete.
Všetkých predajcov pred rokmi vláda šupla do tzv. hawker centier a food courtov práve z hygienických dôvodov. Hawker centrum je prakticky obrovský otvorený priestor so stovkami stolov v strede a stánkami s jedlom okolo. Bežne ich nájdete neďaleko staníc metra a v nákupných centrách.
Čo ochutnať v Singapure?
Ak by som mala odpovedať jednou vetou, tak napíšem “to isté čo v Číne, Malajzii a Indii, len čistejšie.” Malajská, čínska a indická kuchyne prevládajú vďaka miestnym väčšinovým etnikám. V tomto článku nájdete tipy práve na ich pochúťky.
Singapur na slano
Char Kuey teow
Vzhľadovo minimálne príťažlivé, zato neskutočne dokonalé jedlo. Opražené na bravčovej masti alebo oleji široké ryžové rezance v sójovej omáčke, bambusovými výhonkami, špeciálnou čínskou jarnou cibuľkou, niekdy aj pak choi, čínskou klobásou, vajíčkom, často s krevetami.
Existuje vegánska verzia s hubami a sójovým mäsom. Výborná. Celé to vyzerá slizko, rezance doslova plávajú v omáčke, takže sa vám nezlepia, čo sa v prípade ryžových rezancov stáva často.
Cena: od $4.5 / 2.80 €
Laksa
Laksa je láska. Singapurská kari laksa sa líši od tej malajskej v tom, že rezance sú kratšie. Základ je však ten istý: vývar z kokosového mlieka, kari a vyprážané nadýchané kúsky tofu. Ak ste polievkový tip, ale nemusíte pálivé, skúste ban mian, yu mian alebo mee rebus. Všetko aj vo vegánskej verzii.
Cena: od 3.5 SGD / 2.20 €
Kura s ryžou na chai-nanský spôsob
Singapurský kult. V tomto prípade nie je kura ako kura, ani ryža ako ryža. Celé tajomstvo spočíva v pár trikoch pôvodnej receptúry z čínskej provincie Chaj-nan. Jedným z nich je procedúra, kedy sa uvarené kura strčí rýchlo do hrnca s ľadovou vodou (ideálne aj s kúskami ľadu). To aby bolo mäso dostatočne mäkké.
Vo vývare uvaria ryžu, ktorá chutí vďaka tuku z kuraciny viac maslovo. Jedlo patrí k najlacnejším “Michelinkám” vo svete. V Singapure ho nájdete v Chinatown Complex na 1 poschodí a v novootvorenej reštaurácii Liao Fan Hawker Chan na Smith Street 78.
Cena: $2-3 SGD / 1.25-1.90 €
Dim sum
Kto by dostal v Singapure absťák za maminymi pirohami, plnené taštičky dim sum ho zachránia. Čínska komunita ich tu robí dokonale. S kapustou, hubami, bravčovým. Domácu kyslú smotanu nahradí sójovka s nastrúhaným zázvorom. Vynikajúca kombinácia.
Cena: $6 SGD (5 ks) / 3.75 €
Placka prata
Prata je záchrana. Či ste hladní ráno, naobed alebo večer, pratu zoženiete v každej indickej reštaurácii alebo v hawker centre. Je to vyprážaná neplnená placka, ktorej cesto sa naťahuje špeciálnym spôsobom, takže chutí a vnútri trochu pripomína lístkové cesto. K prate sa podáva malá porcia dálu s kuraťom, prípadne vegetariánska variácia.
Cena: od $1.10 SGD / 0.70 €
Lei Cha ryža
Kto má chuť na niečo zdravšie, odporúčam misku hnedej ryže s bylinkami, fermentovanou redkvičkou, hubami, arašidami a zelenými fazuľkami s mätovou krémovou polievkou k tomu. Lei cha ryžu nájdete v nákupnom centre People’s Park Center na prízemí v stánku Thunder Tree alebo Chinatown na Smith street.
Cena: $6.80 SGD / 4.25 €
Roti John
Ak máte sentiment po vyprážanom chlebíku vo vajíčku, skočte na Roti John. V Singapure sa do vajíčkovej zmesi pridáva ešte mleté a výdatne okorenené baranie alebo hovädzie mäso a nahrubo nakrájaná cibuľa.
Do nej sa namočí menšia bagetka, opraží v oleji a potom sa nakrája na menšie kúsky, aby sa to lepšie jedlo. Občas nájdete aj vegetariánsku verziu, prípadne Roti John na sladko, s arašidovým maslom alebo čoko-krémom.
Cena: $4-5 SGD / 2.5-3.15 €
Singapur na sladko
Kaya toast
Raňajková bomba. Kaya je kokosový džem, dostať ho bežne v supermarketoch. K zmesi na toast sa pridáva cukor, pandan (ten to celé skvele rozvonia), kokosové mlieko, vajíčko a niekde aj maslo. Zapíja sa to kopi čiernou kávou. Tá mimochodom v Singapure často nestojí za veľa. V niektorých hawker centrách nájdete aj kaya toast z chleba s čiernym uhlím. Vyskúšané. Čierna sladká lahôdka.
Cena: $2 SGD (2 toasty)/ 1.25 €
Ice kacang
Ten, kto vymyslel ice kacang, musel vedieť, čo je to trpieť z úmorného tepla. Lebo počas horúceho dňa nič lepšie ako miska s drteným ľadom, sladkými fazuľkami, mäkkou kukuricou, želatínkami, ovocím a sirupom z cukrovej trstiny alebo durianu asi neexistuje.
Cena: $1.80 – 2.20 SGD / 1.15-1.40 €
Tau huay
Koho desia kalórie z predošlých dvoch dezertov, tu je niečo ľahšie. Jemný sójový puding s cukrovým sirupom. V niektorým čínskych bistrách nájdete tau huay aj s vanilkovou, mangovou, sezamovou alebo pandanovou príchuťou s varenými arašidami na vrchu.
Cena: od 1.20 SGD / 0.75 €
Arašidová polievka
Nečakajte, že vás zasýti. Arašidová polievka je singapurský dezert z varených arašidov v sójovom mlieku s ryžovými knedlíčkami plnenými krémom z čierneho sezamu alebo arašidov. Dezertová dokonalosť.
Cena: $2 SGD/ 1.25 €
Durian
Celkom rozumiem obsesii Číňanov objesť sa durianom v Thajsku, Malajzii či Singapure. Patrím do klubu “milujem ho” a v Singa s ním dokážu kulinárske bomby. Zoženiete tu durian zmrzlinu, smoothie, sušené ovocie, kávu, čokoládu, crêpe a samozrejme i čerstvý durian.
Mojim obľúbeným pokušením boli vyprážané kúsky durianu v cestíčku. Ak veríte vo food porn, hľadajte stánok Goreng Pisang číslo #01-46 v Albert Centre Market & Food Centre v štvrti Bugis.
Cena: $2.50 SGD (3 ks) / 1.58 €
Sezamová buchtička
Komu durian nezavonia, skúste placky či čokoľvek plnené čiernym sezamom. Ak zavriete oči, chutí takmer ako maková buchta.
Cena: $1.70 SGD / 1.07 €
Namiesto piva džús
Pri cenách alkoholu v Singapure vám možno nič iné neostane. Čerstvé šťavy od výmyslu sveta, s ľadom, bez. A to všetko aj s tipmi, čo všetko vám taký grep s ananásom a maracujou vylieči.
Cena: 2.50 SGD / 1.58 €
Bonus
Pre milovníkov bizarností – sušená holotúria aka morská uhorka. Je to rarita, ktorú dostať na trhoch, v reštauráciach budete musieť veľmi hľadať. Aj za to dostatočne zaplatiť. Podáva sa s hubami, kačicou alebo v polievkach. Miestni, ale aj skupina vedcov veria, že má liečivé účinky v boji proti rakovine.
Kde sa dá dobre najesť v Singapure
Tržnice a hawker centrá:
- Newton Food Center
- Bugis street food
- Chinatown Complex
- Yi Xin Vegetarian v Chinatown
- Fortune center
- Albert Centre Market & Food Centre
- Jayam Restaurant v Little India
- Royal Prata and Curries neďaleko Orchand Road
- Kopitiam v Plaza Singapura
Amíci v 1990-ych vymysleli jeden skvelý slogan. Go big or go home. Vo voľnom preklade, “všetko alebo nič”.
Išlo o reklamu nemenovanej štýlovej motorky. Vy si na toto motto spomeňte v singapurských hawker centrách, v Little Indii alebo Čínskej štvrti. Ochutnávajte, čo vám príde pod nos. Pýtajte sa predavačov čo je to, ako sa to je, ako to chutí. Roztočte to.
V Singa to bude “big”.
Ivana Grešlíková
Vyštudovala anglický – ukrajinský jazyk na Filozofickej fakulte PU v Prešove, kde následne ostala na doktorandskom štúdiu. Absolvovala dvojročný kurz arteterapie na Masarykovej univerzite v Brne. Žila a pracovala v Prahe, Londýne a Frankfurte. Balí a vybaľuje svoj 10kg ruksak od roku 2013.
Bloguje v angličtine na NomadisBeautiful.com a v slovenčine na ivanagreslikova.com. Je autorkou e-booku Thajsko bez cestovky. Nájdete ju vo svete posrkávať pu-erh čaj, na house sittingu, ranných trhoch a kopcoch.
Alebo sa chystáš do Indie a hľadáš inšpiráciu na indické jedlo? Pozri na výber toho najlepšieho tu.