Už takmer dva týždne sa moslimovia od východu do západu slnka zriekajú viacerých slastí života. 22. marca v moslimskom svete nastal deviaty mesiac islamského roka. Ramadán so sebou prináša 30-dňový pôst, ktorý skončí 20. apríla. Viacerí moslimovia si ho bez tohto hnedého ovocia nedokážu predstaviť.

Zriecť sa počas dňa jedla, pitia, pohlavného styku alebo fajčenia nie je jednoduché. Pre fyzicky a duševne zdravých moslimov je to však počas Ramadánu prirodzené. Ramadán, teda pôst, je popri vyznaní viery, povinnej modlitbe, púti do Mekky a almužne, jedným z piatich pilierov islamu.

So západom slnka však prichádza zvolanie k modlitbe Maghrib, tá so sebou prináša aj prerušenie pôstu. Po súmraku totiž večernú modlitbu nahradí prvé jedlo po pôste nazývané Iftar. 

Prečo práve datle?

Moslimovia zvyčajne prerušia pôst troma datľami. Tie tvoria základ prvého jedla dňa. Pôvod datlí je zakorenený ako v náboženskom učení proroka Mohameda, tak aj v Koráne. Práve datľami totiž pôst počas Ramadánu prerušil aj samotný prorok Mohamed. Jedol ich údajne spolu s ťavím mliekom a vodou. 

Nielen historický, ale aj nutričný pôvod

Datle sú pre vysoký obsah fruktózy skvelým zdrojom energie najmä po dlhom pôste. Obsahujú veľa vlákniny, prírodného cukru, železa, horčíka a obnovujú hladinu cukru v krvi po náročnom dni bez jedla. Majú tiež vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred viacerými chorobami. Datle sú teda mini energetickými bombami. 

Typy datlí

Existuje ich mnoho, každá má inú štruktúru, ale aj chuť:

  • Medjool – pochádzajú z oblasti Mezopotámie, v súčasnosti sa pestujú najmä v Maroku, Palestíne, Jordánsku, Izraeli a Saudskej Arábii. Sú známe aj ako kráľovné datlí. Okrem jantárovej farby sa vyznačujú najmä svojou veľkosťou. Spomedzi všetkých druhov sú najväčšie, ale aj najmäkšie a najšťavnatejšie. Bežne ich povrch pokrýva biely prášok, ide o prírodný vykryštalizovaný cukor. Ich chuť je mimoriadne sladká a vnútri skrývajú malú kôstku. 
Medjool
  • Mabroom –  sú známe pre ich predĺžený tvar, červenohnedý odtieň, prílišnú „žuvavosť“ a menšiu sladkosť na rozdiel od ostatných.
  • Ajwa – pre moslimov sú jedny z najuctievanejších, pestujú sa totiž v Medine. Naviac, práve datle Ajwa sa najčastejšie konzumujú počas Ramadánu a Iftaru, majú totiž silné prepojenie s prorokom Mohamedom. Ide preto o najdrahšie datle na svete. Sú veľmi sladké, jemné, šťavnaté. Ich tvar je oválny a šupka je čiernej farby. 
Ajwa
  • Deglet Noor – ideálne datle na varenie alebo pečenie, sú stredne veľké a svetlejšie. Pestujú sa najmä v Alžírsku, ich chuť je jemne medová. 
Deglet Noor
  • Piarom – pôvodom z južného Iránu. Ide o polosuchý plod s čiernou kožou.

Top výrobcovia datlí

Podľa denníka Aljazeera sa vyprodukuje ročne viac ako deväť miliónov ton datlí. Darí sa im takmer v každej krajine s dlhšími horúcimi letami. Najviac však na Blízkom východe a u ich susedov. Ich popredným svetovým dodávateľom je Egypt. Vyprodukuje približne 18 % zo svetovej produkcie datlí. V prepočte ide o každú piatu datľu na svete.

Po ňom nasleduje Saudská Arábia s takmer 17 %. Prvú trojku uzatvára Irán so 14 %. Ďalšími významnými producentmi je Alžírsko, Irak, Pakistan, Sudán, Omán, Tunisko alebo Spojené arabské emiráty. 

Nie je datľovník ako datľovník

Zdravý datľovník ročne vyprodukuje aj viac ako 100 kg datlí, predstavuje to približne 10 000 kusov datlí. Medzi datľovníkmi treba však rozlišovať, či ide o samčie alebo samičie, pretože plody produkuje iba samičia rastlina.

Zdieľaj tento článok