Ktorá krajina skonzumuje najviac zemiakov a odkiaľ zemiaky prišli?

Kedysi rástli len v jednom kúte sveta a dnes ide dokonca o prvú pestovanú zeleninu vo vesmíre. 19. augusta by v Spojených štátoch zemiaky nemali chýbať na žiadnom tanieri. V USA totiž oslavujú národný deň zemiakov. Najviac ich však na počet obyvateľov neskonzumujú oni, ale niekto iný v Európe… Kto?

Zvonka chrumkavé a jemne slané, zvnútra mäkké. Papas criollas alebo kreolské zemiaky nechýbajú takmer v žiadnom jedálnom lístku v Ekvádore, Kolumbii, Bolívii alebo v Peru. A ako by aj mohli… v rodnej kolíske by to bol hriech, no nie? 

Zemiaky z Ánd

Medzi rokmi 8000 až 5000 pred Kristom pestovali prvýkrát zemiaky práve tu, na juhu Peru. Vo vysoko položených Andách sa vyvinuli stovky odrôd zemiakov.

Poskytovali obživu miestnym ľuďom. Domáce obyvateľstvo si ich nadovšetko vážilo a tak sa o ne začali zaujímať aj španielski dobyvatelia. Španieli zemiaky často využívali ako pokrm pre lacnú pracovnú silu.

Zázračná plodina bez zázraku v Európe? 

Potom, čo španielski dobyvatelia priniesli zemiaky do Európy, zostali prekvapení. Hoci sa ich pestovanie rozšírilo do Francúzska, Talianska alebo Anglicka, niečo im chýbalo – domov. Zemiaky pochádzali z rovníkovej oblasti, sezónnym zmenám v Európe sa teda museli prispôsobiť. Na starom kontinente im niekoľko desaťročí chýbala domáca klíma. Plodina sa však prispôsobila, a nielen to. Nazvali ju zázrakom, ktorý sa postupne urodil takmer vo všetkých klimatických podmienkach. 

Svetadiel s najväčšou obľubou zemiakov

Na zemiaky nedá dopustiť asi žiaden Európan. A každý z nich by si mal zapamätať rok 1546, keď Španieli priviezli zemiaky na starý kontinent. Najviac zemiakov sa totiž aktuálne skonzumuje práve v Európe. Jeden Európan ich ročne zje približne 90 kg. Trh v Európe nepoháňajú len tie čerstvé chrumkavé, ale aj mrazené. Najväčšia spotreba mrazených zemiakov na počet obyvateľov zostáva tiež v Európe, priamo v Spojenom kráľovstve a Írsku. Môžu za to ďakovať svojim „susedom“. Zemiakmi ich najviac zásobí Holandsko a Belgicko. 

Kde skonzumujú najviac zemiakov na obyvateľa

  • Bielorusko
  • Ukrajina
  • Kazachstan
  • Kirgizsko 
  • Poľsko
  • Peru
  • Bolívia
  • Írsko
  • Uzbekistan
  • Nepál
  • Holandsko

Kde je najväčšia produkcia zemiakov

Ak chceli Európania jesť veľa zemiakov, museli ich aj veľa vypestovať. V uplynulom storočí boli takpovediac svetovými lídrami v ich produkcii. Prvenstvo však prešlo do Ázie, hoci v top desiatke stále dominujú európske krajiny. Najviac zemiakov vyprodukuje Čína, India, Ukrajina, Spojené štáty, Rusko, Nemecko, ale aj Bangladéš či Francúzsko a Poľsko. 

Zemiaky nezožali európsku popularitu len tak pre nič za nič… Prilepšil im aj jeden z pruských kráľov. Vydal tzv. zemiakový poriadok, ktorý možno nevniesol poriadok do krajín, ale upevnil korene v zemi pre rast jednej zo základných životných potravín.

Páčil sa ti tento článok? Získajte zdroj základných informácií pre cestovateľov.




Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Bude použitá len na overenie komentáru.