Na Kapverdských ostrovoch sa nenájde rodina, ktorá by si ho nepripravovala. V bežných dňoch vyzerá takpovediac bežne, no pri zvláštnych príležitostiach sa dokáže premeniť na bohatý a honosný pokrm s kultúrnym a historickým nádychom. 

Kultúra Kapverd spája kultúry prisťahovalcov. To prináša ostrovom úplne novú gastronómiu. Prepája v jednej chuti viacero „svetov“ – africkú chuť dopĺňa portugalská a koniec koncov aj brazílska. Africký pôvod sa lyžička po lyžičke mení na portugalský a juhoamerický.

Národné jedlo Kapverdských ostrovov 

Chuť doslova skáče medzi desiatimi ostrovmi tohto afrického štátu. Variuje z jedného na druhý, každá rodina si pokrm pripravuje po svojom. Na vyrobenie cachupy neexistuje len jeden spôsob. A dokonca neexistuje ani presný deň. Či je víkend alebo koniec týždňa, cachupa si u Kapverďanov drží svoje stále miesto. 

Chuť portugalskej obchodnej stanice

Viacerí označili históriu jedla za podmanivú a „bohatú“, ono však vzniklo v chudobe. Prispeli k tomu obmedzené zásoby jedla a ťažšie podmienky. Tiež prísun ľudí a otrokov, ktorých zavliekli z afrického pobrežia na Kapverdy, aby na ostrovoch vybudovali mestá. 

Cachupa sa zrodila v rukách otrokárov. Pochádza z čias otroctva, keď otroci slúžili kráľovskej rodine a na prežitie kombinovali rôzne dostupné ingrediencie. Jedávali zeleninový variant, ktorý sa považoval za ten chudobnejší a jednoduchší. Naopak u bohatších vrstiev obyvateľstva nechýbalo v pokrme mäso. Okrem sýtejšej verzie symbolizovalo aj bohatstvo. Aj preto ho nazývali cachupa rica, teda bohatá cachupa.

Z Kapverd alebo Maďarska? 

Medzi jazykovedcami panuje dilema, či slovo guláš skutočne pochádza z maďarčiny alebo sa na jeho vzniku podieľali Turci, Kapverďanov to však netrápi. Oni sa rozhodli pripraviť guláš po svojom. Cachupu vo viacerých aspektoch možno prirovnať k africkému rustikálnemu zeleninovo/mäsovému gulášu.

Všetko totiž začína a končí v hrnci alebo v kotlíku na ohni a roztápa sa na oleji. V tomto prípade na olivovom alebo kokosovom. Samozrejme, nechýba cibuľka, ktorú pri cachupe dopĺňajú aj paradajky alebo paprika. 

Z čoho sa skladá jedlo?

Kapverďania sa chvália originálnymi receptami. Základ je podobný, prísady si však rodiny vyberajú po svojom. Kapverdská cachupa sa bez pochýb nezaobíde bez strukovín: bielej fazule, šošovice a najmä kukurice.

Práve kukurica je na Kapverdoch podobným synonymom šťastia ako aj v Mexiku. Cachupa ďalej môže obsahovať zemiaky, kapustu, sladké zemiaky bataty alebo mrkvu. V prípade, že ide o tú bohatšiu, mäsovú, nechýba tuniak, makrela a bravčové, hovädzie alebo kuracie mäso.

Starostlivé a úsporné jedlo 

V servírovaní a podávaní nevyniká len vôňa, ale aj spôsob, akým cachupu servírujú. Mnohé rodiny skonzumujú najskôr vývar spolu s mäsom. Tú suchšiu časť, ktorú tvoria strukoviny, maniok, zelenina a zemiaky, si odložia. Uskladnia ju, aby si ju nasledujúce dni opražili a podávali s iným mäsom, rybou alebo vajíčkom. Cachupa má totiž zasýtiť všetkých, bez ohľadu na finančnú situáciu a ekonomickú silu rodiny. Slúži ako prejav spolupatričnosti a pohostinnosti na Kapverdských ostrovoch.

Od cachupy k národnému nápoju

Cachupa je národným jedlom Kapverdských ostrovov. To však nestačí. Na národnom stole nemôže chýbať ani národný nápoj. Je ním likér pontche, ktorý sa vyrába z cukrovej trstiny a medu. Jemnú s sladkastú chuť dopĺňa aj limetková šťava alebo kokosová či ovocná príchuť.

Pokrm cachupa je možno národný, no jeho arómu vypustili aj inam. Čoraz častejšie identifikuje a zastupuje Kapverdské ostrovy aj v iných krajinách. Prekračuje hranice a prichádza do jedálneho lístka v Senegale, Portugalsku alebo v Guinei-Bissau. 

Zdieľaj tento článok