Najväčšia vnútrozemská krajina na svete, i tak ju mnohí prehliadajú. Stáva sa ďalšou pomerne „neznámou“ kulinárskou destináciou?
Pili zelený čaj z misiek a premýšľali… Prečo väčšina turistov zostáva len v dvoch najväčších mestách Almaty a Astane, keď rozľahlé vnútrozemie je domovom úžasných scenérií… Krajina zasnežených hôr, hraničiaca na východe s Čínou, na juhu s Kirgizskom a na severe s Ruskom.
Taký je Kazachstan, ktorým po stáročia prechádzali cez stepi kočovné kmene a karavány Hodvábnej cesty. Vplyv tu zanechala islamská kultúra, zvyšky histórie zo sovietskej éry, ale aj nomádske tradície. Nomádske kmene tu neformovali len jej identity, ale aj prvky gastronómie.
Svetovo podceňovaná
Kazašská kuchyňa nie je v zozname spolu s talianskou či mexickou. Dominuje na druhej strane rebríčka, teda medzi celosvetovo najpodceňovanejšími kuchyňami. Odborníci to vidia takto: útlak počas sovietskej éry a slabé šírenie spojené s nízkou migráciou miestnych. Ľud totiž kládol dôraz na niečo iné: udržanie zvykov a vlastnej kultúry.
Cez ambície k tradíciám
Ambície Astany sa blyštia podobne ako jej nablýskané mrakodrapy. Toľko inovácií a pritom tradícia stále zostáva tá najpodstatnejšia. A kazašský ľud si to uvedomuje, miestne zvyky nemožno oddeliť od krajiny. Sú hrdí na nomádske dedičstvo, ktoré sa neodráža len vo zvykoch, ale aj v kazašskej kuchyni.
Nomádi putovali, ale aj ovplyvňovali a zanechávali. Napríklad, kazašská kuchyňa odráža mnohé tradičné nomádske zvyky. A hoci sa rokmi kuchyňa modernizuje, stále si zachováva tradičné prvky. Základom je mäso (veľa mäsa), cibuľa, múka a voda.
Z Kazachstanu do sveta?
Môžu ju presláviť aj potraviny ako múka a voda. Môžu, keď im dodajú trochu inovácií či moderných zvratov. Miestna gastronómia sa prebíja na potravinovej scéne. New York Times dokonca mesto Almaty zaradil do prestížneho zoznamu 52 miest, kam by sa mal človek v roku 2024 vybrať. Dopomáhajú aj kazašské reštaurácie, ktoré získavajú medzinárodné uznanie.
Jedlá, ktoré v Kazachstane nemožno prehliadnuť
Chutné potraviny možno nájsť aj na trhoch, ak je tam zelenina a ovocie, treba to využiť, v reštauráciách totiž dominuje mäso.
- šašlík: grilované mäso na ražni, kuracie, jahňacie alebo hovädzie kúsky napichnuté na špízy
- Plov: plné kulinárskej rozmanitosti, jemné jahňacie alebo hovädzie mäso dopĺňa ryžu spolu s aromatickým korením. Podáva sa zvyčajne aj na oslavách alebo svadbách; aby bolo slávnostné, chuť dodáva aj sušené ovocie
- Bešbarmak: kočovnícke jedlo v preklade: päť prstov. Jedávalo sa tradične rukami, hoci obsahuje varené jahňacie alebo konské mäso so širokými cestovinami
- Baursak: vysmážané guľôčky z cesta, zvonka chrumkavé, zvnútra mäkké
- Manti: slané mäsom plnené knedličky