O pôvode niektorých pokrmov by nás nikdy ani nenapadlo pochybovať. Škoda… Tieto ikony gastronómie totiž vznikli na úplne iných miestach ako si myslíme.
Francúzske zemiaky, francúzske hranolky French fries… Zdá sa, že zemiaky idú s Francúzskom ruka v ruke. Podľa názvu by ich tam mal ochutnať snáď každý. Aj desaťročné názvy sa však môžu mýliť…

Kde leží pôvod French fries, teda hranoliek…
niektorí tvrdia, že siaha do Belgicka, kde dedinčania pozdĺž rieky Meuse tradične jedávali vyprážané ryby. Potom, čo rieka v zime zamrzla však museli siahnuť po inej alternatíve, a tak ryby vymenili za zemiaky. Zlom však nastal v momente, keď do južného Belgicka zavítala skupina amerických vojakov počas prvej svetovej vojny. Vtom čase na juhu krajiny prevládal francúzsky jazyk, vojaci preto túto chutnú špecialitu nazvali French fries alebo Francúzske hranolky.
Naozaj sú za tým Belgičania?
Belgičania dodnes hrdo konštatujú, že áno. Niektorí historici však ich vlastníctvo spochybňujú. Ako prví sa k zemiakom totiž dostali Španieli, potom, čo ich doviezli do Európy priamo od Inkov. Tí údajne zemiaky vysmážali v oleji už v 16. storočí. Napriek tomu, že nemali tvar hranoliek, nazývali ich tamojšou kulinárskou špecialitou.
Patrí Caesar šalát skutočne cisárovi Júliusovi?
Väčšina ho považuje za americký alebo taliansky pokrm pomenovaný podľa cisára Júliusa Caesara. S Rímom a ani s Gaiom však nemá nič spoločné. Jedlo po prvý raz vzniklo začiatkom 20. storočia v Tijuane v Mexiku. Vytvoril ho taliansky šéfkuchár Caesar Cardini. A to úplnou náhodou. Potom, čo jeho reštauráciu zaplnilo množstvo zákazníkov, došli mu ingrediencie. On však zaimprovizoval a zo zvyšných produktov vytvoril šalát. K rímskemu šalátu pridal olivový olej, krutóny, parmezán, vínny ocot, worcesterskú omáčku a vaječné žĺtky. Tento recept si nakoniec patentoval v roku 1948. Mnohí ho aj tak považujú za tradičné americké jedlo.
A čo taký döner kebab?
Ak Berlínčanov niečo spája, tak je to rozhodne chuť na döner kebab. Počkať… Berlínčania a kebab? Napriek tomu, že Turecko je bez pochýb domovom kebabu, döner kebab (mäso podávané s omáčkami v placke) údajne vzniklo v 70. rokoch minulého storočia v Nemecku. Vymysleli ho dvaja tureckí prisťahovalci. Táto verzia sa rýchlo rozšírila do viacerých nemeckých miest a premenila sa na nemeckú verziu kebabu, čo Turkov rozčúlilo a žiadali, aby döner kebab uznali ako tureckú špecialitu.
Sladká jablková bodka
Najskôr sa piekol bez cukru, no vždy mal jemné cesto. Známy Apple pie často turisti spájajú so Spojenými štátmi. Jeho pôvod však leží v Európe. O tom, či je to v Anglicku alebo v Holandsku, mnohí dodnes diskutujú… Najstarší jeho recept pochádza zo 16. storočia a objavil sa v holandskej kulinárskej knihe. Až z Európy ho neskôr priviezli do Nového sveta, kde sa rokmi premenil na symbol americkej kultúry.
Je ich omnoho viac
Carbonara, Ramen, Croissant, Churros, Hamburger, Vindallo… aj tieto jedlá patria medzi pokrmy so „zmiešaným“ pôvodom. Jedlá putujú po svete podobne ako ľudia. Prinášajú chute a kombinujú sa s inými.
Pri tanieri sa dá precestovať aj polovica sveta. Ak však nejaké zahraničné jedlo už ochutnáme, mali by sme ho aspoň vedieť správne zaradiť. Pri takých, ktoré zmiatnu už názvom, to však vôbec nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.