Čo v sebe skrýva turecký pokrm gözleme

Naprieč ulicami tureckých miest sa tiahnu mnohé vozíky plné čerstvých kruhových simitov pripomínajúcich praclíky. Rozvoniavajú do diaľky, podobne ako tradičný vidiecky pokrm gözleme. Osmanská kuchyňa je bez pochýb darom pre gurmánsky svet a gözleme je neodmysliteľným prvkom tureckej tradície. 

Bolo to niekde v strede ničoho. Okolo len vysoké stromy, ktoré vytvárali príjemný chládok pred horúcimi lúčmi slnka. Miesto vyzeralo prázdne až do chvíle, keď sa pod konármi stromov objavila malá vidiecka reštaurácia. Napriek tomu, že bola prázdna, vychádzala z nej silná vôňa….

Raňajšia Anatólia

Turci milujú raňajky a cudzinci zas milujú ich kuchyňu. Ich tradičné raňajky pripomínajú nedeľný brunch, no s tým rozdielom, že ho podávajú od pondelka do nedele. Zmes balkánskych, stredoázijských a východoeurópskych vplyvov odzrkadľujú aj v slove Kahvalti, teda v prvom jedle dňa, v raňajkách. Bohaté raňajky odrážajú bohaté osmanské dedičstvo. 

Na stole nechýba desiatka mištičiek. Nachádza sa v nich zopár čiernych a zelených olív, uhorky, omáčky, vajíčka, čerstvé syry, džem, med, sladké maslo alebo čerstvý chlieb. Mištičky dopĺňa čerstvo uvarený čierny čaj v typickej sklenej šálke tulipánového tvaru. 

V čom pramenila spomínaná vôňa? 

Vôňa z dedinskej reštaurácie nepramenila v raňajkových mištičkách. Vychádzala z čiernej platne, pri ktorej sedela v kvetinovej zástere žena v stredných rokoch. Pred nohami mala malý drevený stolček posypaný múkou a na ňom cesto prepletené okolo tenkej drevenej oklavy – valčeka pripomínajúceho skôr rúčku na zametanie, než kuchynské náčinie.

Na zemi mala rozložené desiatky veľkých plastových misiek. Neboli v nich ingrediencie na Kahvalti, ale plnky do anatolského preloženého pečiva. V tom momente bolo jasné, že pôvod vône pramení z gözleme.  

Čo je to gözleme?

Pôvodne sa podávalo na raňajky, no dnes prestavuje skôr ľahké popoludňajšie občerstvenie. Základ gözleme opisuje vidiek. Do jedálnych lístkov mestských reštaurácií alebo turistických areálov sa zvyčajne nepriplietlo. I keď čím ďalej tým viac pribúda. Skrýva v sebe chuť pravých tureckých vidieckych oblastí. Gurmánstvo nespočíva len v chuti, ale aj v ručnej výrobe. Ide o pečivo naplnené plnkou podľa vlastného výberu.

Príprava vyzerá jednoducho, ale…

Základ cesta tvorí len múka a voda. V niektorých častiach krajiny pridávajú aj vajcia alebo droždie. Odoberú z neho kúsok veľkosťou podobný golfovej loptičke. Cesto umiestnia do stredu nízkeho dreveného stolčeka, z ktorého odvieva tenká vrstva múky. A potom to nastane. Ženy vo veľkej rýchlosti vyvaľkajú cesto do presného kruhu.

Vyzerá to jednoducho. A možno pre ne aj je, keď pri tom vyrástli. Malá golfová loptička cesta sa rýchlo premení na veľké, kruhové cesto tenké ako oblátky. Čaká už len na jedno – náplň podľa gusta. 

Čo v sebe gözleme tradične skrýva?

Plnky variujú podľa regiónov. Existuje ich viacero, no medzi najtradičnejšie sa radí syr. Väčšinou ide o biely drobivý tvaroh bez výraznej chuti. Niekedy ho nahradí feta alebo doplní špenát.

Inde špenát vymieňa zeleninová zmes alebo nastrúhané zemiaky, ktoré zasýtia aj na pár hodín. Nastrúhané zemiaky obmieňajú aj ich malé kúsky na kocky. Napriek tomu, že mnohí domáci preferujú vegetariánsku verziu, nechýba ani mäsová náplň. Ide o predvarené mleté hovädzie alebo jahňacie mäso s nadrobno nakrájanou cibuľkou. Aby plnky nevytiekli, prekryjú ich na jemno rozvaľkaným zvyšným cestom.

Prečo sa pokrm volá gözleme?

A potom nastane dlho očakávaný moment. Gözleme položia na čiernu grilovaciu platňu saç. Povrch cesta začne jemne praskať. Zanechá na sebe tmavé škvrny, pripomínajúce malé oči. Názov pokrmu odvodili zo slova Göz, čo v preklade znamená oko. Gözleme väčšinou naservírujú na kúsky alebo ho celé preložia, aby nevychladlo. K pokrmu podľa domácich chýba už len jedno. Pohár speneného jogurtového nápoja açık ayran.

Kde ochutnať gözleme?

Dajú sa prehliadnuť, no ak si na ne človek dáva pozor, väčšinou natrafí. Popri vidieckych cestách sa nachádzajú tabuľky s názvom gözleme.

Signalizujú, že v blízkosti existuje malá domáca reštaurácia, ktorá ich podáva. A ak tabuľka neporadí, gözleme pomôže. Samy sa prezradia. Ich vôňa sa jednoducho nedá prehliadnuť.

Chceš navštíviť krásy stredného Turecka? Pozri si naše rady ako objaviť impozantnú Cappadociu.

Páčil sa ti tento článok? Získajte zdroj základných informácií pre cestovateľov.




Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Bude použitá len na overenie komentáru.

Znie to super. V Turecku som ešte nebola, ale budúci rok idem 🙂