Čínska kuchyňa je jednou z najstarších a najznámejších kulinárskych tradícii na svete. Charakterizuje ju bohatá paleta chutí, pestrosť surovín a dlhá história, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti. Nazrime do sveta čínskej gastronómie. Preskúmame jej jedinečné vlastnosti, ale aj miesta, kde ju môžete ochutnať na Slovensku.

Čím je čínska kuchyňa známa?

Vyniká rozmanitosťou, zložitými kombináciami chutí a jedinečnými kulinárskymi technikami. Jej pokrmy môžu byť mimoriadne jednoduché, ale aj nekonečne zložité. Medzi najčastejšie používané chute patrí sladko-kyslá, horká, slaná a umami. Často ich nájdeme zastúpené aj v jednom jedle, čím vytvárajú harmonickú a vyváženú chuťovú skladbu. Čínska kuchyňa zároveň výrazne ovplyvnila aj mnohé ázijské kuchyne, tiež gastronómiu Spojených štátov, ale pevné zastúpenie má aj u nás v Európe.

Čínska kuchyňa je známa bohatstvom surovín a chutí

Iný región, iná kuchyňa – ako sa delí čínska kuchyňa?

Môžeme ju rozdeliť do štyroch hlavných regiónov: východná, západná, severná a južná. Každý región má svoje jedinečné vlastnosti a štýly prípravy jedál. Tie ovplyvňujú miestne tradície, dostupnosť surovín a klimatické podmienky.

  • Východná čínska kuchyňa: Známa pre svoju jemnú chuť, výskyt rýb a morských plodov. Medzi najznámejšie štýly patrí kuchyňa z provincií Jiangsu, Zhejiang a Anhui.
  • Západná čínska kuchyňa: Charakterizovaná pikantnými a výraznými chuťami. Patrí sem napríklad kuchyňa z provincií Sichuan a Hunan, ktorá používa veľa korenín a čili.
  • Severná čínska kuchyňa: Založená na hovädzom mäse, jahňacine a cestovinách. Je známa pre svoje robustné a sýte chute, ako aj rezance a knedlíky.
  • Južná čínska kuchyňa: Táto kuchyňa sa zameriava na čerstvé ingrediencie: zeleninu, ryby, kuracie mäso a ryžu. Medzi najznámejšie patrí kuchyňa z provincií Fujian a Guangdong. Je známa aj ako Kantonská kuchyňa.

5 Najznámejších jedál čínskej kuchyne

  • Kuracie Kung Pao: Kung Pao je jedno z najpopulárnejších čínskych jedál, pikantnú chuť dopĺňa jedinečná kombinácia kurčaťa, arašidov a zeleniny. Pochádza zo Sichuanu, domoviny pikantnej a korenistej kuchyne.
  • Pekinská kačica: Pekinská kačica je ikonické čínske jedlo, ktoré sa vyrába od dynastie Ming (15. storočia). Jej základom je pečená kačica s tenkou, chrumkavou kôrkou a šťavnatým mäsom. Podáva sa s tenučkými pšeničnými plackami, zeleninou a sladkou sójovou omáčkou.
  • Mapo tofu: Mapo Tofu je tradičné čínske jedlo z provincie Sichuan, ktoré sa skladá z kúskov tofu v pikantnej omáčke s mletým mäsom (často bravčovým alebo hovädzím). Ďalej nechýba omáčka z fermentovaných sójových bôbov a sečuánske korenie. Mapo charakterizuje bohatá umami chuť a ľahká pikantnosť.
  • Hot pot (Huo Guo): Hot pot sa podáva v hrnci s vriacim vývarom, do ktorého sa ponára čerstvé mäso, zelenina, ryby a ďalšie suroviny. Toto jedlo pochádza z Číny a je populárne po celej Ázii.
  • Dim sum: Dim sum sú malé knedlíčky rôznych chutí, ktoré sa podávajú v bambusových košíčkoch. Medzi najpopulárnejšie varianty patrí har gow (krevety v cestíčku) a cha siu bao (parené knedličky plnené pečeným mäsom).

Kde ochutnať čínske jedlo v Číne?

Samozrejme – najlepšie v Číne! To je však široký pojem. Skvelé reštaurácie nájdete po celej krajine. Mekkou jedla je mesto Chengdu, hlavné mesto provincie Sichuan. Je to domovina západnej čínskej kuchyne. Nájdete tam najslávnejšie reštaurácie zamerané na miestnu korenistú kuchyňu alebo hot pot. Chengdu je dokonca prvým mestom, ktoré v roku 2010 pridali do UNESCO zoznamu gastronomických centier. Ak ste gastronomickým cestovateľom a vaše kroky smerujú do Číny, odporúčam toto, relatívne neznáme 16 miliónové mesto, navštíviť.

čínske stolovanie
Číňania radi kombinujú chute aj pri stolovaní kedy všetci jedia spolu a zdieľajú množstvo rôznych jedál – čím viac tým lepšie.

Rozdiely medzi čínskou kuchyňou v Číne a v Európe

Nemusíte cestovať do Ríše stredu, aby ste vyskúšali čínsku kuchyňu. Čínske reštaurácie nájdete aj u nás. No pozor. V Európe mnohí čínski kuchári prispôsobujú jedlá európskemu vkusu a surovinám. To môže viesť k odlišnému zážitku v porovnaní s autentickými jedlami v Číne. Kung Pao chutí diametrálne odlišne v Bratislave a v Pekingu. Niektoré, u nás obľúbené čínske jedlá, dokonca v Číne ani neexistujú. Najlepším príkladom je ostro-kyslá polievka, ktorú v Číne vôbec nenájdete.

Ak máte chuť na autentickú čínsku kuchyňu, vyskúšajte bravčový bôčik s fazuľkou v reštaurácii Jasmín v Bratislave alebo Noodles by Yan v Bory Mall. Nie je to úplne ono, no bližšie sa bez znalosti čínštiny u nás človek veľmi nedostane. Pravé čínske jedlo Vám síce vedia urobiť aj u nás, nenájdete ho však v našom menu. Väčšinou sa nachádza len v špeciálnych lístkoch, ktoré podniky ponúkajú len čínskym návštevníkom…

čínska kuchyňa
Moje obľúbené jedlo je Yu xiang rou si – bravčové mäso s čiernymi hríbmi a zázvorom, ktoré v sebe spája kyslú a pikantnú chuť doplnenú jemnou sladkosťou.

Čínska kuchyňa predstavuje fascinujúcu zmes chuti, vône, ale aj tradície, ktorá sa stala obľúbenou po celom svete. Ríšu stredu sa oplatí navštíviť už len pre jej jedlo. Bez ohľadu na to, či ste dobrodruh objavujúci nové kuchyne alebo len milovník dobrého jedla, určite oceníte jej pestrosť a nápaditosť.

Ak by ste sa chceli zoznámiť s čínskou kuchyňou priamo v Číne tak sa môžete pridať aj na náš zájazd.

Zdieľaj tento článok