Napriek tomu, že cícer a fazuľa patria skôr do polievok ako do pudingu, stali sa základnou ingredienciou jedného z najstarších dezertov na svete. Toto je údajne prvý dezert. Nachádza sa dodnes v desiatke najobľúbenejších dezertov?
Nielen život by mal byť sladký, sladko by mali končiť aj všetky oslavy. Avšak ani dezerty tu neboli odjakživa. Musel ich niekto vytvoriť. Prvý dezert bol viac ako len kilo cukru. Dokonca bol vegánsky, plný živín a ideálny na zimné večery. Podľa historikov sa sladké pokušenie zrodilo v Anatólii. Jeho chuť sa neprenesie len do osladenej dimenzie, ale aj do histórie.
Dezert Aşure, prezývajú aj ako Noemov puding, údajne ho vyrobil práve Noe na hore Ararat v severovýchodnom Turecku. Dezertom chceli osláviť veľký deň – výhru nad povodňou. Vyhotovili ho zo všetkých ingrediencií, ktoré na arche zostali.
Spája sa s číslom 10
Toto prepojenie nie je len historické, ale aj náboženské. Nie, netreba desať ľudí na zjedenie jedného dezertu. Aşure v arabčine znamená 10. Odkazuje na 10. deň v mesiaci Muharram, teda na prvý mesiac islamského roka. V tom čase pripravený dezert ľudia rozdávajú svojim priateľom na znak lásky a priateľstva.
Jeden dezert, milión receptov
Odhliadnuc od náboženstva a histórie, Aşure odráža väčšinu vlastností anatolskej kuchyne. Pripomína hutnú kašu, podáva sa za studena, keď zhustne jeho textúra je ako puding. Receptov existuje nespočetné množstvo, základom je lahodná zmes cíceru, obilnín, orechov, ovocia, sušeného ovocia a fazule. Áno, fazule… Odborníci tvrdia, že vytvára chuťovú rovnováhu a vyzdvihuje kvalitu kuchyne v danom regióne.
Je Aşure medzi desiatimi svetovo najobľúbenejšími dezertami?
Svet si sladké zamiloval. Toto je 10 najobľúbenejších dezertov sveta, v mnohých z nich výživu z prvého dezertu nahradili cukrom.
Milkshake
Mliečny kokteil zvyčajne podávaný za studena. Presne tak si ľudia predstavujú nápoj Milkshake. Kým v súčasnosti osvieži, pôvodne „stúpal do hlavy“. Písal sa rok 1885, keď vynašli prvý milkshake, ktorého hlavnou ingredienciou bola whisky.
Milkshake mal konzistenciu vaječného likéru a dokonca ho využívali aj v zdravotníctve. Koncom 19. storočia však whisky vymenili sirupy a sušené sladové mlieko. Zamestnanec v Chicagu doň následne pridal aj dva kopčeky zmrzliny.
Churros
Podlhovasté, chrumkavé a voňavé. Španielske a latinskoamerické raňajšie stoly často zapĺňajú biele taniere a na nich dlhé šišky churros. Vynašli ich údajne španielski pastieri oviec a kôz v čase, keď nemali prístup k čerstvým surovinám.
Churros nie sú len raňajším pohonom, domáci si ich doprajú aj poobede ako dezert alebo po opici. Kým churros sú jin, jang tvorí horúca horká čokoláda, mlieko alebo káva. Žiaden Hispánec by si ich neobjednal bez nápoja, do ktorého si ich následne namočí a vloží do úst. Hoci odborníci upozorňujú na ich vysoký obsah tuku a cukru, nezdá sa, že by strácali na popularite.
Paris macaron
Nie podlhovasté, ale okrúhle. Názov makrónka možno znie ako Francúzsko, no pôvod treba hľadať v inej krajine. Makrónky sa po prvý raz objavili v Taliansku v roku 1533, pomenovali ich podľa tamojšieho slova maccherone, čo v preklade znamená jemné cesto.
Boli to mandľové makrónky bez plnky. Z Talianska ich do Francúzska údajne priniesla kráľovná, ktorá sa vydala za miestneho kráľa Henricha II. O náplň sa tak s odstupom času postarali až vo Francúzsku, kde sa v 17. storočí objavil aj prvý recept.
Tiramisù
Pomerne nedávny vznik, no obrovská popularita. Zdvihni ma, aj tak sa dá preložiť talianske slovné spojenie tirami sù. Názov symbolizuje energické spojenie kávy, likéru a cukru. Dezert vznikol v 60. rokoch 20. storočia v Benátsku. Tiramisu sa tak spopularizovalo, že 21. marec vyhlásili za Svetový deň Tiramisu.
Doughnuts
Kým tiramisu vzniklo „pomerne“ nedávno, história donutiek siaha do nejasnej minulosti. Po objavení skamenených vyprážaných koláčikov s otvorom v strede archeológom stále nejde do hlavy, ako mohli prví domorodí Američania vymyslieť taký lahodný recept.
Moderné šišky alebo „olejový koláč“ do New Yorku údajne priniesli holandskí osadníci. Spopularizovali ich aj americkí vojaci počas prvej svetovej vojny, ktorí bojovali v zámorí. Dezert im pripomínal domovinu.
Chocolate Cookie
Ďalší jin jang? Cookie s malými čokoládovými kúskami a s pohárom mlieka. Táto americká sušienka má už takmer 100 rokov. V 30. rokoch uplynulého storočia ju vytvorila rodinka Ruth Wakefield v meste Whitman v štáte Massachusetts.
Wagashi
Temperamentnosť pokrmu sa neskrýva len v chuti, ale aj v dizajne. Na jar, keď Japonsko zaplnia rozkvitnuté čerešne, predávajú výrobcovia dezerty v tvare čerešňových kvetov. Tieto tradičné japonské cukrovinky sa podávajú najmä so zeleným čajom, pretože svojou sladkou chuťou jemne dopĺňajú jeho horkosť.
Historici nenašli konsenzus pokiaľ ide o pôvod dezertu. Tvrdia, že pochádza z obdobia Yayoi (300 rokov pred Kristom až 300 rokov po Kristovi), v Japonsku v tom čase dominovali sladkosti z prírodného cukru a ovocia.
Brownies
Chceli niečo, čo sa dá nabrať aj bez vidličky. Preto šéfkuchári v Chicagu na Svetovú kolumbijskú výstavu v roku 1893 pripravili jedlo v škatuľke a v nich špeciálny koláč s vlašskými orechmi a marhuľovou polevou na vrchu – bol to prvý brownie.
Iní tvrdia, že čokoládový dezert vznikol viac menej náhodou, keď knihovník Brownie Schrumpf zabudol pridať do čokoládovej torty prášok do pečiva. Upiekol tak veľkú hutnú brownie tyčinku.
Cupcake
Názov cupcake v súčasnosti označuje akúkoľvek malú tortičku s rozmermi malej šálky. Prvá zmienka o tortičkách siaha ešte do 18. storočia, priamo do kuchárskej knihy American Cookery.
Košíčky sa pôvodne nazývali „Number Cakes“, cukrár si totiž ľahko zapamätal koľko kusov vyrobil. Kým spočiatku ich vyrábali suchšie, tie s plnkou nabrali na popularite najmä vďaka populárnej komédii Sex v meste a newyorskej pekárni Magnolia Bakery.
Mochi
Ryžové košíčky, ktoré cudzincom zvyknú pripomínať žuvačku. Ich kúzlo spočíva práve v ryži.
Nie však v obyčajnej, ale v lepkavom druhu mochigome, ktorá sa pestuje najmä v juhovýchodnej a východnej Ázii. Hoci historici tvrdia, že mochi pochádza z Číny, mnohí veria, že pravým domovom je Japonsko. Nesmie chýbať pri žiadnej udalosti, predovšetkým na konci i začiatku roka.