Nielen tradičné kolumbijské jedlo, ale aj jeden z obľúbených pokrmov narcobaróna Pabla Escobara. Z čoho sa skladá a prečo anglickým turistom v Kolumbii pripomína kúsok domova?
Nedalo sa prejsť len tak okolo. Nedalo sa prejsť bez toho, aby sa aspoň jeden z nich nepristavil a nezačal ponúkať čerstvé ovocie, vychladenú pitnú vodu alebo dokonca „reprák“ na hudbu. Prichádzali s prvým ranným lúčom a odchádzali spolu so záverečnou hudbou v okolitých podnikoch.
Bez pouličných predajcov by boli kolumbijské uličky tichšie. Boli by neúplné, podobne ako menu v reštauráciách, ak by doň nezakomponovali najpopulárnejšiu kolumbijskú špecialitu.
Pokrm pochádza priamo z preslávenej oblasti
Rozmanitý príbeh nepíše len Kolumbia, ale aj jeden z departmentov. Antioquia – kolíska umelcovm túžiaca desaťročia prekonať svoju slávno-neslávnu narco minulosť.
Práve v nej sa zrodilo tradičné a národné jedlo Kolumbie. Kým Angličanom pripomína obdobu ich english breakfast, iní v ňom vidia minutie zbytkov z chladničky. Na prvý pohľad v ňom človek objaví naozaj „takmer“ všetko.
Čo je to Bandeja paisa?
Po španielsky mu vravia Bandeja paisa, čo v preklade znamená vidiecky podnos. Prívlastok „vidiecky“ však môže zmiasť. Jedlo je skutočne bohaté na ingrediencie. Nechýba v ňom fazuľová zmes, biela ryža, chicharrón teda bravčové kôry, vyprážané vajíčka, chorizo, mleté mäso, avokádo, vysmážaný plantain, teda zeleninový banán a tradičná kolumbijská kukuričná placka arepa.
Prečo sa v jedle mieša toľko ingrediencií?
Na podlhovastom tradičnom tanieri sa nachádza naozaj všetko. Gastronómia paisa z departmentu Antioquia sa totiž vyznačuje mixom. Mieša sa v nej roľnícky pôvod, pokrm kolonizátorov, ale predovšetkým prvky domorodých kultúr. Údajne mal na tanieri antioquijský roľník viac ako 11 produktov. Kvalita jedla mu mala po náročnej práci vo vysokých nadmorských výškach dodať silu.
Marketingový triumf vďaka jedlu?
Roľníci prišli s námetom, ktorý do vrcholu dotiahol až manažér hotelov. Nie však hocakých hotelov, ale cestných na prespatie pri dopravných uzloch. Do ceny nocľahu a sprchy zarátal aj fazuľový pokrm fríjoles, ktorý mal návštevníkov zasýtiť po dlhej ceste. Niečo jedlu však chýbalo, a tak pridal k fazuli aj rôzne druhy mäsa. V 60. rokoch minulého storočia z tak povediac marketingového triku spravil tradičný kolumbijský pokrm.
Jedno jedlo, no celá krajina
Hoci jedlo predstavuje latinskoamerickú identitu regiónu, zahryzne sa popravde do „celej Kolumbie“. Pokrm sprevádza nielen typickými kolumbijskými ingredienciami, ale aj rôznorodými oblasťami. Cez Andy, naprieč Karibikom na severe až po dažďový prales na juhu.
Kto teda ochutná Bandeju paisu, ochutná kúsok z každého prírodného regiónu tejto jedinečnej krajiny plnej prírodných divov.
Chceš aj ty ochutnať tento tradičný pokrm? Vyber sa s nami na zájazd do Kolumbie.