Jedno meno v autentickej vietnamskej kuchyni vždy vyčnieva – bageta Banh Mi. Pokrm spočiatku slúžil ako jedlo pre pracujúcich. Neskôr sa stal ikonou vietnamskej kuchyne a rozšíril sa do celého sveta.

Čo je Banh Mi?

Banh Mi je vietnamská bageta, ktorá vznikla v 19. storočí v období francúzskej kolonizácie Vietnamu v meste Saigon (dnes Ho Či Minovo Mesto). Jej názov pochádza z francúzskeho výrazu „pain de mie“, čo znamená „mäkký chlieb“. V 19. storočí totiž francúzski kolonizátori priniesli do Vietnamu bagety a mäsové nátierky. Bagetu charakterizuje kombinácia čerstvého a chrumkavého pečiva so šťavnatým a chutným vnútrom. Pôvodne si tieto obložené bagety kupovali pracujúci na uliciach a jedli ju ako rýchle a lacné občerstvenie – ide o najtradičnejší vietnamský „fast food”.

Bahn mi
Názov „Banh Mi“ pochádza z francúzskeho výrazu „pain de mie“, čo znamená „mäkký chlieb“.

Čo obsahuje tradičná vietnamská bageta?

Hlavnou prísadou tradičnej Banh Mi je čerstvá, chrumkavá bageta. Tá sa nareže a naplní rôznymi kombináciami mäsa a zeleniny. Medzi najtradičnejšie patrí bageta s mäsovou paštétou, pečeným mäsom a zeleninou. Mäso môže byť bravčové alebo kuracie. Niekedy ho ešte dodatočne opečú aj na panvici s cibuľou. Vo vietnamskej bagete nesmie chýbať mrkva, uhorka a vňať koriandru (ak vám koriander nechutí, bageta sa dá objednať aj bez neho. Vietnamci však tento streetfood vždy jedia s koriandrom). Často sa používa aj nakladaná zelená papája alebo listový šalát. Celú plnku nakoniec prelejú pikantnými omáčkami – vo Vietname ide väčšinou o pikantnú omáčku Cholimex alebo majonézu s čili. U nás sa často používa napríklad sriracha. V dnešnej dobe existuje aj vo vegetariánska verzia s tofu, vajíčkom alebo s inými omáčkami.

Bahn mi bravčové
Správna vietnamská bageta je najčastejšie s bravčovým mäsom a nesmie chýbať uhorka, mrkva a koriander.

Kde si môžete vychutnať slávne Banh Mi vo Vietname?

Vo Vietname nájdete túto rýchlo špecialitu doslova na každom rohu. V každom meste alebo dedinke je stánok kde teta alebo ujo robia bagety. Najlepšie je vybrať sa do malých uličiek, v ktorých miestni predávajú čerstvé a chutné jedlo každý deň. Práve pri tomto streefoode totiž platí, lepšie je dať si ju v pouličnom stánku ako v reštaurácii. Stánky zvyknú mať čerstvé bagety sú otvorené len do vypredania zásob. Koncept „včerajšia bageta“ prakticky neexistuje. V reštaurácii sa Vám môže stať, že dostanete ohrievanú bagetu a nebude chrumkavá. Nakupujú totiž vo veľkom a nerobia len bagety takže im často ostávajú.

Výborné stánky vo Vietname sú napríklad Banh Mi Hoi An na ulici Hang Bac v Hanoji, Banh Mi 37 v srdci Ho Chi Minhovho mesta, alebo vegetariánska verzia Le Hoi Banh Mi Chay v meste Hoi An.

Ako urobiť Bahn mi
Banh mi sa najčastejšie podáva v jednoduchých stánkoch na ulici alebo v nákupných centrách.

Kde ochutnať vietnamský street food na Slovensku?

Hoci Vietnam leží zo Slovenska tisíce kilometrov, relatívne autentické vietnamské bagety môžete skúsiť aj tu. Najznámejšie miesto je v Bratislave, v podniku Huy Vege. Jeho majiteľ pečie vlastné bagety, ktoré sa pokrmu asi najviac približujú. Ďalšou alternatívou môže byť moderné bistro Phočkáreň. Vietnamské bagety však naberajú na popularite. Rôzne druhy nájdete aj vo vietnamských reštauráciách a street food stánkoch po celom Slovensku.

Bahn mi
Banh Mi sú tradičným rýchlim občerstvením pracujúcich.

Banh Mi je viac ako len jedlo – je to symbol vietnamskej kultúry a histórie, ktorý si získal srdcia stravníkov po celom svete. Jeho jedinečná kombinácia chutí a textúr vám ponúka nezabudnuteľný gastronomický zážitok. Ak máte príležitosť, neváhajte ochutnať túto lahôdku a zoznámte sa s najlepšou fúziou francúzskej a vietnamskej kuchyne.

Ak sa chystáš do Vietnamu pozri náš itinerár alebo sa môžeš pridať aj na náš zájazd kde tento streetfood určite ochutnáš.

Zdieľaj tento článok