Nič v živote sa nedá prirovnať k zlatej minci, no Mexičania vravia, že tacos má k nej veľmi blízko. Konzumujú ho všetci – celá spoločnosť bez ohľadu na sociálnu vrstvu, rasu či náboženstvo. Naprieč Mexikom existuje viac ako 35 druhov tacos. Ktoré z nich sú podľa Mexičanov tie najlepšie?
Un taco al día es la llave de alegría. Jeden tacos denne je kľúčom ku šťastiu. Ide o jedno z miliónov porekadiel o tacos. Domáci si totiž uvedomujú, že aj v obrovskej krajine akou je Mexiko, je ťažké nájsť dedinku alebo mestečko, v ktorom by nepredávali aspoň jeden druh tacos.
Prenikavú vôňu kukuričných tortíl, do ktorých sa vkladá náplň, cítiť v nose aj po odchode z krajiny. Deň bez tacos – pre Mexičanov priam nepredstaviteľné. Rovnako ako myšlienka, že by tacos nemalo svoj špeciálny deň, 31. marec.
Tony tacos ročne
Podľa tamojšieho Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Mexičania skonzumujú ročne viac ako 22 miliónov ton tacos.
Niektorí tým možno nepriamo podporujú domorodých obyvateľov. Názov totiž pochádza z aztéckeho jazyka náhuatl, konkrétne zo slova tlahco, čo v preklade znamená polovica alebo uprostred. Odkazuje na náplň vo vnútri kukuričnej tortilly.
Aké druhy existujú?
Tacos v podstate označuje čokoľvek zabalené v mäkkej tortille. Ide väčšinou o mäso nakrájané na tenké plátky.
Chuť dopĺňa cibuľka, guacamole, kúsky limetky a salsa, teda omáčka. Placky sa vyrábajú najmä z kukurice, na severe častejšie využívajú pšeničnú múku. Dajú sa kúpiť nielen v reštauráciách známych ako taqueria, ale aj u pouličných predajcov, ktorí ich zohrievajú v hlbokom hrnci. Medzi najznámejšie typy tacos patria:
- Tacos al pastor – grilované plátky bravčového mäsa
- Tacos de canasta – dusené, uparené v canaste, teda vo veľkom košíku/nádobe. Väčšinou sa predávajú pri cestách. Ich súčasťou je nakrájané hovädzie a bravčové mäso alebo zemiaky
- Tacos dorados – naplnenú tortillu zrolujú a opečú vo väčšom množstve oleja. Medzi náplňami nechýba kuracie, bravčové a hovädzie mäso, niekde ho podávajú grilované
- Tacos de barbacoa – tradičné najmä na severe krajiny, nechýba jahňacie alebo baranie mäso
- Tacos de guisado – náplň sa väčšinou podáva v dvoch tortillách. Viacerí ich označujú za raňajkové alebo obedové tacos. Nechýba napríklad červená ryža, klobásky, párky, fazuľa, čili alebo varené vajíčko
- Tacos de pescado – grilovaná, dusená alebo vyprážaná ryba v kukuričnej tortille
- Tacos de Gobernador – kombinácia kreviet a veľkého množstva syra ich premieňa na niečo medzi tacos a quesadillou
- Tacos de carnitas michoacanas – nechýba bravčové karé a koriander
- Tacos de cabeza – vyrába sa z hovädzej alebo jahňacej hlavy
No zlatou mincou v Mexiku sú bez pochýb tacos de pastor. Centrom gastronomickej pozornosti je vertikálna grilovacia tyč, väčšinou umiestnená v prednej časti taquerie.
Kuchári na nej zachytia kus mäsa, ktoré opekajú plameňom. Na prvý pohľad pripomína döner kebab alebo šavarmu. V Mexiku sa však preslávilo ako trompo, dole úzke a hore široké.
Vplyv z inej krajiny
Niektoré korene typickej špeciality tacos de pastor sa však nezapustili v mexickej kultúre. Jedlo ovplyvnili migranti z Blízkeho východu, ktorí do Mexika začali prúdiť začiatkom 20. storočia po rozpade Osmanskej ríše.
Okrem seba a svojich potomkov priniesli aj svoje chute. Čoskoro vo svojich reštauráciách začali podávať šavarmu, nazvali ju tacos arabes. Najskôr ju pripravovali z jahňacieho mäsa, čoskoro však zistili, že s tým u Mexičanov nezabodujú. Bravčové mäso, ktoré je u Mexičanov obľúbené, je v islame zakázané.
Zlom a tacos boom v Mexiko City
Písali sa 60. roky 20. storočia. Reštaurácie, medzi nimi aj taquerie, sa stávali v krajine čoraz populárnejšie.
Využili to aj ďalšie generácie prisťahovalcov z Blízkeho východu. Výmena jahňacieho mäsa za bravčové, marináda z čili a obmena arabského chleba za jemné kukuričné tortilly. Tacos de pastor bol na svete. Jedlo okrem cibuľky a koriandu zdobia aj plátkom ananásu. No na to, kde sa v tomto pokrme vzal, nemá nik presnú odpoveď.
Kým omáčky sú pri jedení tacos pre Mexičanov nevyhnutné, príhoda o zrode tacos de pastor im dávno „vyfučala z hlavy“. Domáci ho po rokoch považujú za niečo čisto mexické. Jediná arabská črta, čo v ňom predsa zostala, je vertikálna tyč s opekaným mäsom.