Storočné vajce
Pochúťka, ktorú nájdete hlavne v Číne. Ide o obyčajné vajce, ktoré sa uvarí a následne zahrabe do zeme. Ako naša slivovica. 🙂 Asi po pol roku – v závislosti od provincie – vajce vykopú a zjedia. Čo vás čaká? Bielko sa medzitým zmenilo na čiernu želatínu a žĺtok je zapáchajúca čierno-zelená hmota. Ako to chutí? Ako klasické uvarené vajce Musíte vyskúšať na vlastnej koži. Túto pochúťku nájdete aj na klasických čínskych raňajkách či na obložených šalátových tanieroch.
Húsenice – Práve v Kongu, kde som cestoval spolu s Peťom Hliničanom sa mi naskytla možnosť, vyskúšať živé húsenice. Presne tie veľké biele s čiernou hlavičkou. Niekto to rád živé a niekto to rád upečie zaživa a dá na to syr. Odhodlal som sa to skúsiť zjesť, keď sa to ešte poriadne hmýrilo.
Beriem do rúk bielu tlstú húsenicu, ktorá ešte viac zrýchli pohyb, keď cíti moju ruku. Okolo mňa sú diváci, čo neveria, že to dám. Prikladám na jazyk a vtedy ma prvý krát napne. Húsenica sa hmýri, pokúša sa dostať von, ale ja ju rýchlo prehryznem. Ako to chutí? Nijak. Vážne nijak. Keby som vám zaviazal oči a vy to ochutnáte, nebudete to vedieť identifikovať. Jediné, čo je vážne nepríjemné je ten pocit, keď ta húsenica vo vašich ústach exploduje. Vtedy ma naplo druhý krát.
Balut
Ide o kačacie embryo, čiže nenarodené kačiatko. Keď je kačiatko tesne pred vyliahnutím, vajce hodia do horúcej pary a potom sa podáva ako veľká delikatesa, ktorú môžete nájsť nielen na Filipínach, ale aj v Číne, hlavne v jej južnej časti. Na Filipínach nájdete túto špecialitu na trhoch či malých stánkoch a lokálnych reštauríciách pri ceste. Vajce sa dopoly olúpe a ochutí octom. A ako to chutí? Má to nešpecifickú chuť. Musíte sa preniesť cez to, že jete aj malé krídelká a vnútornosti.
Hadie srdce
Hlavne vo Vietname v takzvanej hadej dedinke neďaleko Hanoja, môžete zažiť niečo bizarné. Toto nie je atrakcia pre turistov. Túto zábavku milujú hlavne domáci, ktorí si tým dodávajú odvahu a údajne aj silu. Niečo na spôsob našej viagry. Funguje to tak, že hosť si vyberie hada a rýchla ruka Vietnamca hadovi rýchlo vyberie srdce. Ešte tlčúce srdce hodí do ryžovej pálenky a odvážlivec tlčúce srdce hodí do seba. Niektorí to dokonca zmiešajú aj s krvou. Zo zvyšnej časti hada sa potom pripravia medailóniky a koža sa vypraží ako dezert.
Pivo
Asi každý má rád pivo, ale neviem či by ste si počas horúcich dní dali pivo chicha alebo masato v Peru. Čo je to za pivo? Miestne vybraté ženy požujú kukuricu vo svojich ústach a vypľujú do nádoby. Následne sa to uskladní na fermentáciu. V konečnom dôsledku teda pijete fermentované sliny miestnych Indiánok. A ako to chutí? No keď si predstavíte, čo pijete, tak veľmi nechutí.
Chobotnice
Ak sa dostanete do Južnej Kórey, konkrétne do mesta Busan, môžete skúsiť veľmi nebezpečnú delikatesu. Živé chobotnice, ktoré vás však môžu zabiť. Na miestnom rybom trhu pred vašimi očami posekajú chobotnicu, ktorá sa ešte asi 15 minút hýbe. Malé kúsky chobotnice si dáte na špáradlo a musíte veľmi rýchlo prehltnúť. Ak by ste neprehltli, mohla by sa chobotnica vzpriečiť v hrdle a vy by ste sa mohli udusiť ako jeden muž pred pár rokmi.
A pri akom jedle som nemal odvahu? Jediné čo už mi nedalo, bol koláčik z múch. Len si predstavte bublaninu a v nej miesto hrozienok muchy. A keďže neznášam muchy, toto bolo za mojou komfortnou zónou. Táto delikatesa vás čaká v južnej Číne.
A aké bláznivé jedlo ste skúsili vy? 🙂
Najlepších 11 indických jedál, ktoré by si mal ochutnať si prečítaš tu.