Latinská Amerika sa radí medzi lacnejšie miesta planéty, no Uruguaj v nej skutočne vyniká. Pohybuje sa takmer na rovnakej úrovni ako Švédsko, Taliansko, Spojené arabské emiráty alebo Malta. Prečo je to tak? A ktoré krajiny sú na svete najdrahšie?

Druhá najmenšia juhoamerická krajina, no jedna z najdrahších a najbezpečnejších v regióne. Uruguaj možno miestami pripomína menšiu Argentínu, no cenovo má od nej na míle ďaleko.

Podľa databázy Numbeo má Uruguaj najvyššie životné náklady v Latinskej Amerike. Táto globálna databáza sa sústredí nielen na cenu potravín, ale aj na reštaurácie, dopravu alebo verejné služby. Zo 121 krajín patrí Uruguaju 29. priečka, čo znamená, že je na tom podobne ako Švédsko, Taliansko, Spojené arabské emiráty alebo Cyprus.

Top 10 najdrahších krajín sveta 

Podľa indexu životných nákladov, ktorý vytvorila databáza Numbeo, Uruguaj možno nie je na vrchole rebríčka, no jasne v ňom spomedzi španielsky hovoriacich krajín vyniká. Vrchol rebríčka patrí týmto krajinám:

  1. Švajčiarsko
  2. Bahamy
  3. Island
  4. Singapur
  5. Barbados
  6. Nórsko
  7. Dánsko
  8. Hongkong
  9. Spojené štáty americké
  10. Austrália

Uruguaj – krajina futbalu a vyšších cien

Vraví sa, že futbal by bol hrou vtedy, ak by neexistovali peniaze. Uruguaj – kolíska majstrovstiev sveta vo futbale a ich prvý víťaz toho vie o tomto športe dosť, no vie aj to, že ak by peniaze v Uruguaji neexistovali, ľudia by boli „nahratí“… Vlastne, ušetrili by, ak by sa na nákup vybrali do iných latinskoamerických krajín. Podľa BBC sú produkty v Uruguaji o 27 % drahšie ako v ďalších viac ako 40 krajinách.

O koľko viac zaplatia v Uruguaji v porovnaní so zvyškom Latinskej Ameriky? 

Napríklad v Bolívii stoja produkty dvakrát menej ako v Uruguaji. Podobne sú na tom aj susedia Argentína a Brazília, kde sa pohybujú aj o 20 % menej. A dokonca v niektorých častiach Mexika sú ceny aj o 80 % nižšie ako v Uruguaji.

Len na potraviny a nealkoholické nápoje minú obyvatelia Uruguaja až o 55 % viac ako priemerne utratí obyvateľ Latinskej Ameriky. A ak Uruguajčania upratujú alebo potrebujú doplniť hygienu, prostriedky sú o 58 % drahšie ako inde v regióne. 

Prečo sú ceny drahšie? 

Hoci je Uruguaj trikrát väčší ako Slovensko, žije v ňom menej ako 3,5 milióna obyvateľov. Aj to dokáže značne ovplyvniť cenu produktov. Malý trh prináša krajine nízku konkurenciu na trhu a zároveň drahší dovoz. To, v krajine akou je Uruguaj, môže byť skutočne problém… V Uruguaji totiž nie je dlhý len zoznam prírodných krás, ale aj dovezených položiek. Mnohé produkty sa tu nevyrábajú, domáca produkcia je v Uruguaji totiž minimálna, čo sa následne odráža aj na cenách. 

Čo to znamená?

Priemerný Uruguajčan za dovezený produkt zaplatí aj dvojnásobok. Namiesto 10 eur 20 eur. Cena sa niekedy dokonca aj strojnásobí, tvrdí Centrum pre rozvojové štúdie. 180 gramov zubnej pasty stojí v Uruguaji aj 243 pesos (5,5 €), kým v susednom brazílskom São Paule 6,99 realov (1,16 €). Za paradajky v Uruguaji zaplatia aj trojnásobok. Okrem toho problémom je aj samotná regulácia a uruguajský zastaralý daňový systém.

Drahé, no pripravené

Kým bývanie zostáva v Uruguaji ešte pomerne lacné, Uruguajčania majú pocit, že život v ich krajine je predražený. Hoci národný štatistický úrad tvrdí, že uruguajská rodina v priemere zarobí 2 500 eur mesačne, na svojom blahobyte to moc nevidia. Ten sa totiž nezvyšuje u bežných ľudí, ale skôr u obchodníkov. Hlavné mesto Montevideo aj napriek tomu patrí medzi jedno z najkvalitnejších latinskoamerických miest na život. Stačí sa prejsť po promenáde Rambla a toto mesto 21. storočia otvorí, čo ponúka.

Zdieľaj tento článok