Mexickí luchadores: čo sa skrýva za ich maskou

Jeden z najdôležitejších pilierov mexickej kultúry, no aj tak nezožal slávu ako tacos, sombrero, tequila alebo mayské pyramídy. Reč je o luchadores. Kto sú to a prečo vyzerajú ako z inej dimenzie? 

Začína to presne ako v počítačovej hre, kde hráč pridelí postavičke flitrované šortky a na hlavu jej vyberie čo najoriginálnejšiu masku. Podobne postupuje aj súper. Už len stlačia „play“ a po načítaní sa zjaví aréna plná ľudí a v strede postavičky v šortkách. Lietajú, bojujú proti sebe a skáču vo flitrovaných vtipných maskách na tvári.

Toto sú luchadores. Teda, nie tak celkom… Hoci sa luchadores podobajú na postavičky v počítačovej hre, oni sú popravde skutoční a živí. Takže ešte raz a teraz naživo: 

Mexickí luchadores a ich pravá tvár

Farebné kostýmy, osvetlenie, kulisy, hostesky, rôzne techniky, rýchle chvaty, výkriky, bučanie a veľké divadlo. Všetci ich chcú vidieť. Fanúšikovania sa prichádzajú v Mexiku pobaviť a pozrieť na luchadores. Na mexických bojovníkov, ktorí v krajine zožali obrovskú slávu. 21. septembra dokonca oslavujú svoj deň. Nazýva sa dňom Lucha libre, teda mexického wrestlingu, keď domáci slávia národné zápasenie a všetkých profesionálnych zápasníkov. 

Z wrestlingu ku kultúrnemu dedičstvu

Arény sa zapĺňajú a popularita wrestlingu rastie nielen v spoločnosti, ale aj na sociálnych sieťach. V roku 2018 mexický wrestling Lucha libre vyhlásili za nehmotné kultúrne dedičstvo Mexika City. Luchadores skutočne burcujú emóciami fanúšikov. Najmä tí najsilnejší bojovníci. Niektorí sú populárnejší než ostatní. Luchadores pochádzajúci zo zápasníckych rodín to asi majú v krvi. Jednou z nich je Los Guerreros. 

Utajený luchador 

Neoddeliteľnou súčasťou mexického wrestlingu sú farebné, čo najoriginálnejšie flitrované masky. Sú identitou „gladiátorov“. Tajomná tvár umožňuje bojovníkovi počas súboja aspoň na chvíľu zamaskovať svoju osobnosť.

Niektoré pravidlá tvrdia, že porazený musí natrvalo svoju masku zložiť. Inak sa pravidlá podobajú zväčša tým americkým. 

Televízia urobila z luchadores hviezdy

Možno sa mexická Lucha libre podobá americkému wrestlingu, no jej korene siahajú do toho grécko-rímskeho. Začiatkom 20. storočia sa šírila len v regiónoch.

V roku 1993 však vznikla mexická firma wrestlingu (Empresa Mexicana de Lucha Libre) a šport si získal celý národ. Dopomohol tomu jeden objav – vznik televízie, ktorá spropagovala tento šport až tak, že sa stal národným fenoménom popkultúry.

Pre Mexičanov je Lucha Libre „svätým“ športom. Prečo nie, jej osud totiž zmenil zápasník s menom El Santo v preklade Svätý. Potom, čo sa zahalil do striebornej masky a zvíťazil v Mexiko City, sa fanúšikovia nezamilovali len do neho, ale aj tohto národného wrestlingu.

Páčil sa ti tento článok? Získajte zdroj základných informácií pre cestovateľov.




Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Bude použitá len na overenie komentáru.