Najsilnejšie a najslabšie pasy sveta

Nezdá sa to, no cestovný ruch vytvára jednu z desiatich pracovných miest na svete. Mnohí by bez pasu teda ďaleko nezašli. Čo to znamená mať silný pas? Ktoré sú najslabšie? A koľko čakajú na vydanie pasu v iných krajinách?  

Bez pasu ďaleko nezájdeme. Podľa prieskumu sa na letisku otočí približne 6 % cestujúcich, ktorí pas zabudnú doma. Niektorých však otočia až pri pulte, hoci pas držia v ruke, je im k ničomu. Zabudli, že im vypršala platnosť… A keď si nepodajú expresnú žiadosť, môžu čakať aj celé mesiace…

V Nemecku dlhšie ako obvykle

Tisíce Nemcov čakalo toto leto dlhšie než zvyčajne. Lehotu na výdaj pasov predĺžili z dvoch týždňov na osem. Niektoré európske štáty však majú šťastie. Napríklad v Belgicku obnovia pas aj bez expresnej žiadosti veľmi rýchlo. Doba by sa mala pohybovať len do piatich pracovných dní.

Ak si Španieli vopred rezervujú termín, tiež im pas vymenia rýchlo a lacno. Holandsko taktiež operuje s piatimi pracovnými dňami, ak výdaj nekomplikuje analýza identity. Lehoty koniec koncov neovplyvníme, podobne ako silu pasu.

Čo znamená mať silný pas? 

Sila v zmysle slobody. Čím je pas silnejší, tým je jeho majiteľ slobodnejší. Inak povedané, sila pasu ovplyvňuje vstup do krajiny a to, či je cestovateľ nútený požiadať o ďalšie doklady. Kým silný pas umožňuje bezvízový vstup do mnohých krajín sveta, ten slabý len do niektorých. 

Krajiny s najsilnejším pasom na svete v roku 2024

Zoznam vytvoril Henley Passport Index podľa toho, koľko krajín môžu držitelia daného pasu navštíviť bez víz. Niektorým krajinám patrí v zozname rovnaká priečka. Pas im totiž umožňuje bezvízový vstup do rovnakého počtu krajín. 

  1. Singapur: bezvízový vstup do 195 krajín
  2. Španielsko, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Japonsko: bezvízový vstup do 194 krajín
  3. Rakúsko, Fínsko, Írsko, Luxembursko, Holandsko, Južná Kórea, Švédsko: bezvízový vstup do 193 krajín
  4. Belgicko, Dánsko, Spojené kráľovstvo: bezvízový vstup do 192 krajín
  5. Nórsko, Portugalsko, Švajčiarsko: bezvízový vstup do 191 krajín
  6. Austrália, Grécko, Malta, Nový Zéland: bezvízový vstup do 190 krajín
  7. Kanada, Česká republika, Nemecko, Poľsko: bezvízový vstup do 189 krajín
  8. Spojené štáty americké: bezvízový vstup do 188 krajín
  9. Estónsko, Litva, Spojené arabské emiráty: bezvízový vstup do 187 krajín
  10. SLOVENSKO, Lotyšsko, Slovinsko: bezvízový vstup do 187 krajín

Krajiny s najslabším pasom? 

Na opačnej strane zoznamu figurujú krajiny, ktoré sa pri vybavovaní víz do sveta zapotia. Posledné priečky patria Somálsku s 36-timi bezvízovými vstupmi do krajín, Jemenu s 35-timi, Pakistanu s 34-mi, Iraku s 31. Rebríček uzatvára Afganistan s celosvetovo najslabším pasom, ktorý umožňuje vstup bez víz len do 28 krajín sveta.

Prudko vpred

Cestovný ruch vytvára až 10 % celosvetového HDP. Podľa analytikov v nasledujúcich desaťročiach ešte výrazne porastie. Nám teda zostáva len jediné: strážiť si platnosť pasu ako oko v hlave. 

Páčil sa ti tento článok? Získajte zdroj základných informácií pre cestovateľov.




Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Bude použitá len na overenie komentáru.