Rýchlovlaky sú aktuálne najpohodlnejším spôsobom prepravy po veľkej Číne. Sú rýchle, presné a spájajú všetky najdôležitejšie body krajiny. Cestovanie nimi má ale svoje osobitosti a pravidlá. V tomto článku sa dozviete praktické informácie o tom ako si zabezpečiť lístok, ako rozoznať jednotlivé druhy rýchlovlakov ale aj niekoľko tipov pred cestou. 

Ako kúpiť lístok na čínsky rýchlovlak? 

Odporúčam rezervovať lístky vždy vopred. Najmä počas najvypätejších sezón: Čínsky nový rok (jeden týždeň medzi 25. januárom a 25.februárom) a Národný deň (oslavuje sa 7 dní od 01.októbra). Môže sa stať, že lístky v tom čase ani nedostanete. Predaj lístkov sa začína 15 dní pred odchodom vlaku, no lístok si môžete kúpiť cez internet na niektorých stránkach tretej strany, respektíve predrezervovať aj skôr. Odporúčam používať stránky China Highlights alebo Trip.com. Mám s nimi skúsenosť a fungujú veľmi dobre. Lístky môžete kúpiť teoreticky aj na stanici, keď prídete napríklad večer pred odchodom vlaku. No môže sa stať, že už nebudú. Ceny lístkov sú podobné ako na IC vlaky u nás – väčšinou okolo 20 eur ale na dlhé a exponované trate môžu byť aj raz tak drahé. 

vlak v číne

Ako fungujú označenia čínskych rýchlovlakov? 

Čínske vysokorýchlostné vlaky označujú písmenami a číslami. Vždy je vlak označený jedným písmenom a dvoma až štyrmi číslami. Písmená napovedajú o aký druh rýchlovlaku ide: 

Vlaky G (Gaotie): sú najrýchlejšie, operujúce rýchlosťou až 350 km/h. 

Vlaky D (Dongche): o niečo pomalšie, s rýchlosťou do 250 km/h. 

Vlaky C (Chengji): medzimestské vlaky, využívané na kratšie vzdialenosti. Jazdia okolo 200 kilometrov za hodinu. 

Ako vyzerá sedenie v čínskych rýchlovlakoch? 

Bežný lístok je do druhej triedy. Je to podobné ako naše IC vlaky – celé vagóny sú veľkou väčšinou otvorené. Sedenie ale nie je oproti sebe ale za sebou, vždy v smere jazdy. Sedadlá sú usporiadané dve na jednej strane uličky a tri na druhej strane. Lístky sú síce v čínskych znakoch ale sedadlo je vždy označené naším číslom a písmenom – A, B, C sú tri vedľa seba a D, F sú na druhej strane uličky. Ak ste napríklad 16A (takto to bude napísané na lístku) tak ste v rade 16 pri okne. Sedadlá sú celkom pohodlné, môžete si ich sklopiť ako v lietadle a miesta na nohy je prekvapivo veľa. Všeobecne sa dá povedať, že cestovanie týmito vlakmi je pohodlnejšie ako cesty vlakom u nás. 

Niekoľko rád pred cestou:  

Príďte skôr: železničné stanice v Číne sú veľké a často preplnené. Príďte ideálne 1 hodinu pred odchodom vlaku. 

Identifikácia: cudzinci potrebujú pri kúpe lístkov a nástupe na vlak predložiť pas. Nemusíte mať fyzický lístok, všetko prebieha online cez skenovanie pasu pri vstupe do stanice a aj pri vstupe na perón. Keď vstupujete na perón tak nejdete cez automatický turniket ako bežní Číňania, ale vždy Vás ako cudzinca musí skontrolovať zamestnanec, ktorý dohliada na nástup do vlaku. 

Komfort: čínske rýchlovlaky majú druhú a prvú triedu a niektoré aj biznis triedu. Biznis trieda je najluxusnejšia. Nachádza sa len v niektorých vlakoch a ťažko ju zohnať. Prvá trieda je často vypredaná. Ak chcete niektorú z luxusnejších tried, odporúčam nevybavovať to cez internet, ale cez čínsku cestovnú kanceláriu. Druhá trieda bežne úplne postačí a prirovnal by som ju k naším IC vlakom. 

Palubné služby: Vlaky majú jedálenský vozeň a okrem toho vždy chodí vozík s jedlom a nápojmi. Môžete konzumovať aj vlastné potraviny. V prvej aj v druhej triede sú k dispozícii priamo pri sedadlách aj elektrické zásuvky. Vo vlakoch nikdy nie je wifi, lebo všetci Číňania majú prakticky neobmedzené dáta. 

rýchlovlaky v číne
Vo vlaku vždy nájdeš horúcu vodu na zaliatie čaju alebo instantných rezancov. Pre čínskych cestujúcich je toto možno najdôležitejšie príslušenstvo.

Cestovanie čínskym rýchlovlakmi je aktuálne najlepší spôsob ako spoznať Ríšu stredu. Srdečne ho odporúčam a verím, že tieto rady a postrehy Vám pomôžu pri orientácii a využívaní miestnej rýchlovlakovej siete. 

Ak by si si ich chcel vyskúšať s nami pozri sem.

Zdieľaj tento článok