V prvej desiatke najlepších kuchýň sveta nechýba vôňa kukurice, čili, avokáda či čokolády. Tieto produkty sa s iným štátom ako s Mexikom spojiť ani nedajú. Kým čili dodáva mexickej gastronómii štipľavú bodku, jadro vytvára práve kukurica. Jej využitie v krajine nemá medze. Bez tohto pokrmu si mnohí domáci nedokážu predstaviť ani svoje raňajky.

V Mexico City  sa kvantá áut striedajú s motorkami či plnými priechodmi pre chodcov. Silnú vôňu z výfukov z benzínu dopĺňa typická mexická aróma. Tiahne sa naprieč každou druhou ulicou. Chvíľkami ju cítiť len matne, no na rohu ulice výrazne zosilnie. Vychádza z obrovského hrnca, pri ktorom stojí predavač a pred ním zopár ľudí. V obrovskom hrnci sa pre tento raz neskrývajú Tacos de canasta, teda plnené kukuričné tortilly, ale niečo iné. A keď mexické, tak ako inak – kukuričné. 

Skrytá kukurica 

Hoci mexická gastronómia vo svete prerazila najmä prostredníctvom malých plnených tortíl tacos, jedným z tradičných jedál v Mexiku sú aj kukuričné tamales. Mnohí domáci s nimi začínajú svoj deň. Tým, že pokrm obsahuje veľa kukurice, jedlo za pár drobných ich zasýti aj na hodiny.

Z čoho sa pripravuje

Tamales pozostávajú z cesta, ktoré sa vyrába z kukuričnej múky. Plnka môže byť sladká alebo slaná. K múke sa zvyčajne pridáva bravčové alebo kuracie mäso, hmyz, čili alebo iné tradičné ingrediencie.

Medzi najtradičnejšie patria tamales s kuracím mäsom a pikantnou omáčkou. Chuť im dodáva práve jeho servírovanie. Podávajú sa zabalené v kukuričných alebo banánových listoch. Listy však neslúžia len ako dekorácia, pokrm sa už priamo v nich dusí na pare.

A čo k tomu?

K jedlo zvyčajne patrí i nápoj, aby hustá kukuričná hmota skĺzla dole krkom. Môže ním byť káva, mlieko, tradičný nápoj z predkolumbovej Mezoameriky Atole alebo Champurrado, hustý nápoj podobný Atolu, no dochutený o čokoládu. 

Atole

Predhispánske korene

Recept sa rokmi vyvíjal a prispôsoboval miestnemu regiónu. O pôvode sa diskutuje už desaťročia. Tamales pochádzajú z predkolonizačných čias. Viaceré latinskoamerické krajiny, ako Bolívia, Čile, Peru alebo Argentína, ich považujú za svoju gastronomickú špecialitu. 

Väčšina historikov však za kolísku receptúry označila Mexiko. Tvrdia, že rodiskom receptu je miesto, odkiaľ pochádza kukurica. Naviac, slovo tamalli v aztéckom jazyku nahuatl znamená zabalené. Názov pokrmu je teda ďalším dôkazom o jeho mexickom pôvode. Centrom Aztékov bolo totiž dnešné Mexico City, v ktorom sa dodnes nachádzajú pozostatky ich hlavného mesta Tenochtitlan. 

Nie všade sú rovnaké

Podľa Insituto Nacional de Antropología e Historia existuje v Mexiku viac ako 5 000 druhov tamales a 500 rôznych receptov. Už len hlavnom meste sa vyskytuje viacero variácií.

Tamal s kuracím mäsom

Jedinečné je aj guajolota, teda torta de tamal. Tamal vložia dovnútra okrúhlej bagety bolilla. 

Nielen raňajky 

Tamales sú súčasťou každodennej stravy Mexičanov, konzumujú ich najmä počas významných sviatkov ako Vianoce alebo Deň sviečok. A práve tento deň je dokonalou zámienkou na dávku tamales. Deň sviečok sa v Mexiku spája s katolíckou tradíciou, ktorú sem počas kolonizácie priniesli Španieli.

Oslavy súvisia s Fiestou de las Candelas na Tenerife. Ani tento raz nechýba v Mexiku zmes španielskeho katolíctva s nádychom tradičných mezoamerických prvkov. Tentokrát v podobe typickej plodiny – kukurice. Día de la Candelaria, teda Deň sviečok je tretí najvýznamnejší sviatok hneď po Vianociach a Veľkej noci. 

Zdieľaj tento článok