Najlepšie letecké spoločnosti 2023

Oscary leteckého priemyslu sú rozdané. Ocenenia pre najlepšie letecké spoločnosti 2023 poputovali nielen do Ázie, ale aj do Európy. Medzi najlepšími nízkonákladovými leteckými spoločnosťami sa umiestnil aj španielsky Vueling. Bol medzi nimi aj írsky Ryanair?

Svet s natiahnutými nohami, pohodlnou opierkou na ruky alebo príjemnou mäkkou kožou či širokými sedadlami a veľkým priestorom pod nohami sa dá prirovnať „letu v oblakoch“. Nazýva sa to aj špičková letecká spoločnosť. Do leteckej elity sa však dostanú len niektoré spoločnosti. Nie každá má na to, aby lietala „vysoko“.

Najlepší z najlepších

Najlepšou leteckou spoločnosťou sa pre rok 2023 už po piatykrát stala Singapore Airlines. Cenu jej odovzdali na prestížnom ocenení Skytrax World Airline Awards 2023 v Múzeu letectva a vesmíru na parížskom aerosalóne.

Singapore Airlines získala vynikajúce výsledky v mnohých kategóriách, vrcholom bol titul kabíny First Class, teda svetovo najlepšej prvej triedy. Na druhom mieste skončil sedemnásobný víťaz Qatar Airways. Tretia priečka putuje do Tokia pre japonskú ANA All Nippon Airways. Kategóriu najlepšej leteckej spoločnosti v Európe vyhrala letecká spoločnosť Turkish Airlines. 

Najlepšie svetové letecké spoločnosti roku 2023 podľa Skytrax

1. Singapore Airlines

2. Qatar Airways

3. ANA All Nippon Airways

4. Emirates

5. Japan Airlines

6. Turkish Airlines

7. Air France

8. Cathay Pacific

9. EVA Air

10. Korean Air

11. Hainan Airlines

12. Swiss Int’l Air Lines

13. Etihad Airways

14. Iberia

15. Fiji Airways

16. Vistara

17. Qantas Airways

18. British Airways

19. Air New Zealand

20. Delta Air Lines

Ceny hore 

Kyvadlo sa po pandémii otočilo. Tým, že obmedzenia na určitú dobu zastavili cestovný ruch, ceny leteniek prudko klesli. Po pandémii však viacerí zatúžili cestovať viac ako predtým. Lacné letenky začali miznúť a pre vyšší dopyt vzrástli ich ceny. 

Dôvody rastu cien

Jedným z problémov je cena leteckého paliva. Vyššie náklady na palivo spôsobujú nárast cien leteniek. Ceny dvíha aj dlhšia trasa. Obmedzenia vzdušného priestoru totiž ovplyvňujú dĺžku letu a aj plat posádky. Pre ukrajinsko-ruskú krízu sa obloha nad Ukrajinou vyprázdnila. Napríklad lety z Londýna do Dillí pre obchádzku spotrebujú viac paliva a zvýšia sa tým aj výplaty pre posádku. 

Top posádka 2023

Keď nie pohodlné kožené kreslá, tak aspoň skvelý personál na palube. Niektorá posádka je lepšia ako iná. Top posádky pochádzajú z Ázie. V prvej desiatke sa umiestnili najmä ázijské letecké spoločnosti. Najlepšie ohodnotenie personálu má vlajková letecká spoločnosť Indonézie Garuda Indonesia. Striebornú priečku si vyslúžila letecká spoločnosť Singapuru a tretie miesto zas japonská ANA All Nippon Airways.

Najlepší palubný personál na svete 2023

1. Garuda Indonesia

2. Singapore Airlines

3. ANA All Nippon Airways

4. EVA Air

5. Hainan Airlines

6. Qatar Airways

7. Cathay Pacific

8. Thai Airways

9. Emirates

10. Japan Airlines

Lacné, no oceňované

Medzi oceňovanými nie sú len najlepší z najlepších, ale aj lacnejšie nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré sa stávajú čoraz populárnejšie. Na popularite nabrali najmä pre zmenu životného štýlu, ale aj pre rozvoj cestovného ruchu a nárastu nezávislých cestovateľov. Prvé top priečky opäť putujú do Ázie.

Najlepšie nízkonákladové letecké spoločnosti na svete 2023

1. AirAsia

2. Scoot

3. Indigo

4. Flynas

5. Volotea

6. Transavia France

7. Sun Country Airlines

8. Southwest Airlines

9. airBaltic

10. Jet2.com

11. easyJet

12. Vueling Airlines

13. Ryanair

14. Jetstar Airways

15. flyDubai

Rodinné ocenenie

Ceremoniál predstavil aj novinku. Bola ňou nová cena pre svetovo najpriateľskejšiu leteckú spoločnosť pre rodiny. Ocenenie získala Air Canada. Vyslúžila si ho pre prednostné detské stravovanie, detské jedlá, vybavenie pre deti, aktivity pre deti na palube, ale aj prednostné odbavenie kočíkov a detských tašiek.

Ako zoznam vznikol

Tohtoročné výsledky zhromaždila britská letecká konzultačná spoločnosť z nezávislých zákazníckych prieskumov z viac ako 325 leteckých spoločností medzi septembrom 2022 a májom 2023. Udeľovanie cien World Airline Awards sa považuje za Oscary leteckého priemyslu. Začalo sa už koncom minulého storočia v roku 1999 a dnes sa považuje za slávnostnú tradíciu.

Páčil sa ti tento článok? Získajte zdroj základných informácií pre cestovateľov.




Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Bude použitá len na overenie komentáru.