Taliani nedopustia na bazalku, Francúzi na majoránku a India naopak tajomstvo svojej kuchyne vložila do rúk viacerým prenikavým koreninám. Jednou z nich je aj táto aromatická bylina.
Niekde ospevovaný, inde odsudzovaný. V ázijskej alebo latinskoamerickej kuchyni uchytený, v Európe známy len zriedka. Zatiaľ, čo ho na západnej strane sveta nazývajú cilantro, na tej druhej coriander.
Okrem kurkumy, šafranu, kardamómu, klinčekov alebo chilli tvorí práve koriander, občas zmiešaný s mletou čínskou rascou, základnú prísadu indickej kuchyne. V Indii ho bežne volajú aj dhaniya alebo kothmir. Využíva sa takmer v každom kúte krajiny od severu až po juh. Ide o bylinu, ktorá dorastá do výšky jedného metra. Kým pomleté zrná slúžia skôr ako zahusťovadlo, čerstvé lístky naopak podčiarknu arómu v pokrme. Indickí predajcovia zvyčajne zväzok bylín hodia zdarma do košíka a vyčaria tým úsmev nejednému zákazníkovi.
Citrusová alebo mydlová príchuť
Podľa Indov koriander dodá pokrmom sviežu, voňavú a jemne citrusovú príchuť. Inde vo svete ho však pre jeho silnú arómu odsudzujú. Prirovnávajú ho k mydlám, vôňam do toaliet, ba dokonca ku chrobákom. Niektorí dokonca tvrdia, že pre jeho štipľavý zápach názov coriander pochádza z gréckeho slova koris, teda v preklade ploštice.
Odborníci však upozorňujú aj na takzvaný genetický variant. Výskum totiž naznačuje, že nechuť ku koriandru sa môže zdediť aj práve jeho príčinou. Obyvatelia južnej Ázie túto averziu v súvislosti s jedením koriandru už od detstva nevykazujú.
Samozrejmosť na tanieri
Bylina spolu s kurkumou a rascou dodáva indickým pokrmom okrem arómy aj mierne kyslý podtón. Často ju primiešavajú aj ku kokosu. Pre BBC vysvetľuje indický šéfkuchár Ranveer Brar:
„Pochádzam z farmárskej rodiny, už od detstva bol koriander neoddeliteľnou súčasťou našich jedál. Jeho semená sme hádzali do okolitých vodných kanálov a časom tam jednoducho vyklíčili a my sme ich len natrhali a hodili do jedla.“
Kým v Indii koriander pre jeho cenovú dostupnosť vnímajú ako samozrejmosť, ktorú pridávajú v rôznych častiach varenia do jedla, smerom na západ slúži väčšinou len ako ozdoba. Hotové jedlá totiž zvyčajne dekorujú jeho čerstvými voňavými lístkami.
Indický liek
Chladivý, ale aj terapeutický. V krajine ho spolu s feniklom využívajú aj na liečenie tráviacich ťažkostí. Uvarený v mlieku zas pomáha pri bolestiach chrbta alebo menštruačných kŕčoch. Práve medicínske využitie koriandra ho časom premenilo na kulinársky zážitok.
Názov dokáže zmiasť
Okrem Indie je nepredstaviteľné variť bez koriandra aj v Latinskej Amerike, teda v Peru, Ekvádore, Venezuele, na Kube alebo v Mexiku. Pridáva sa do guacamole, polievok alebo do omáčok. Jedným z typických jedál s touto ingredienciou je ceviche, obľúbený rybací pokrm v limetkovo-cibuľovej marináde dochutený čerstvými lístkami cilantra, teda koriandra.
Názov tejto byliny však skutočne môže zmiasť. Zatiaľ, čo pojem cilantro spájajú Latinoameričania s čerstvými lístkami a stonkami koriandra, sušené korenie nazývajú coriander. V Indii zas korenina dhaniya symbolizuje nielen koriander, ale jeho zmes s rascou (dhaniya-jeera) alebo mätou (dhaniya-pudina).