Svet nedobýjajú len filmové Oscary, najnovšie aj tie gastronomické. Prvé miesto prekvapivo putuje do Južnej Ameriky, v prvej desiatke však nechýba ani talianska kuchyňa. Umiestnilo sa v zozname aj nejaké slovenské jedlo? 

Láska ide cez žalúdok, vravia to nielen porekadlá, ale aj renomovaný gastronomický sprievodca Taste Atlas. Len nedávno totiž zverejnil horúci rebríček 100 najlepších jedál v rokoch 2024 a 2025. 

Ako rebríček vznikol? 

Vytvorili ho na základe hodnotení používateľov z celého sveta. Platných hodnotení bolo viac ako 367 000. Do databázy sa dostalo viac ako 11 000 jedál, no len 100 z nich sa mohlo umiestniť v tomto rebríčku.

Top 1 priamo v Južnej Amerike

Nejde o najznámejšie jedlo sveta, ba pozná ho len málokto. Prvá priečka putuje do latinskej Kolumbie. Ide o pokrm Lechona Colombiana. Pozostáva z pomaly pečeného prasiatka plneného ryžou, hráškom, cibuľou a inými koreninami.

Ktoré jedlá sa prebojovali do top 10-tky? 

  1. Lechona (Kolumbia)
  2. Pizza Napoletana (Taliansko)
  3. Picanha (Brazília)
  4. Rechta (Alžírsko)
  5. Phanaeng Curry (Thajsko)
  6. Asado (Argentína)
  7. Çökertme kebabi (Turecko)
  8. Rawon (Indonézia)
  9. Cağ kebabı (Turecko)
  10. Tibs (Etiópia)

A čo stredná Európa a jej špeciality? 

Slovenská gastronómia v prvej stovke chýba, na rozdiel od tej maďarskej a českej. 77. miesto totiž patrí maďarskej polievke Húsleves. Na 99. mieste sa naopak umiestnil český valašský frgál.

A ktoré regióny sa považujú za najchutnejšie? 

Hlasovali veľa, no aj tak talianske chute neprehlasovali. Do prvej top trojky sa dostal región v južnom Taliansku Kampánia, grécky Peloponéz a na treťom mieste skončil opäť taliansky región na severe Talianska Emilia-Romagna. 

A čo mestá? 

Najlepšie gastronomické mestá v rokoch 2024/2025 opäť neprekvapia. Všetky top štyri sa dokonca nachádzajú v tom istom štáte – ako inak v Taliansku. Sú nimi Neapol, Miláno, Bologna a Florencia.

Nie je to však len o talianskej gastronómii. Dobré jedlo nemá hranice, vidno to aj v tomto gastronomickom rebríčku. Naviac, ak ho pripravia s vášňou, oplatí sa preň prejsť aj polku sveta. 

Zdieľaj tento článok