Uzbekistan

Untitled-68Untitled-69

Uzbecká kuchyňa je hlavne „mäsová“ a so všetkých stredoázijských zrejme najchutnejšia.  Prevláda v nej mäso všetkého druhu a to aj bravčové, napriek tomu, že je to moslimská krajina. V Uzbekistane je naozaj veľa trhovísk, kde dostanete čerstvú zeleninu, ovocie, sušené ovocie, mliečne výrobky, chlieb a mnoho ďalších vecí.

  • šašlik – mäso na špajdle podávané s uzbeckým chlebom
  • plov – základ tohto jedla tvorí ryža, olej, cibuľa, mrkva, mäso a korenie. Občas sa však pridávajú aj ďalšie ingrediencie, ako cícer, hrozienka alebo granátové jablko.
  • šurva – hustá polievka (niečo ako naša hŕstková)
  • lagman – zeleninová polievka s jahňacinou a cestovinami
  • samsa – taštičky z cesta plnené mäsovou alebo inou plnkou
  • lepjoška – okrúhly plochý stredoázijský chlieb s priemerom až 30 cm

Pozor! Uzbecká kuchyňa rada používa bavlníkový olej. Citlivejším a nezvyknutým žalúdkom to môže spôsobiť problémy, najmä hnačky.

 

Vegetariáni

Uzbecká kuchyňa používa veľa mäsa. Reštaurácie celkovo nemajú veľký výber a v zásade ani neponúkajú bezmäsité jedlá. Našťastie tu nájdete už spomínané všadeprítomné trhoviská, ktoré sú bohaté na ovocie a zeleninu. Viac info o tom, ako prežijete cestovanie aj v „mäsových“ krajinách, nájdete tu.