Tadžikistan

Lepjoška

Tadžická kuchyňa používa pomerne veľa mäsa. Na väčších trhoch nájdete vždy čerstvú lepjošku, ovocie, zeleninu a syry. Napriek tomu, že je to moslimská krajina, zákaz pitia alkoholu tu nie je veľmi striktný. Alkohol dostanete bežne v reštauráciách a potravinách, ale radšej nepopíjajte v blízkosti mešít a náboženských stavieb. Tadžici pijú veľa čierneho čaju, azda častejšie ako vodu. Najznámejšie jedlá v Tadžikistane sú:

  • plov – základ tohto jedla tvorí ryža, olej, cibuľa, mrkva, mäso a korenie. Občas sa však pridávajú aj ďalšie ingrediencie, ako cícer, hrozienka alebo granátové jablko.
  • šašlik – mäso na špajdle
  • krutop – misa zeleniny (cibuľa, uhorky, paradajky) a chleba zaliata jogurtovo-kôprovým nálevom
  • lepjoška – okrúhly plochý stredoázijský chlieb s priemerom až 30 cm. Pečie sa v peci s okrúhlym otvorom. Vrch chleba sa pred pečením potrie vodou zmiešanou s jačím mliekom. Pečie sa doružova asi 20 minút prilepené na okraj peci.
  • maslová polievka – teplý čierny čaj zmiešaný s maslom, do toho sa namáčajú kúsky natrhanej lepjošky
  • boršč – polievka, ktorej základ tvorí červená repa, kapusta, hovädzie mäso a smotana na vrchu polievky
Výroba l

Výroba lepjošky

Vegetariáni

Vegetariáni budú vďační práve za spomínané trhoviská. Najväčšie trhovisko je v Dušanbe. Maličký trh s malým výberom zeleniny a ovocia nájdete napríklad aj v Murghabe. Celkovo vo východnej časti Tajikistanu (od Khorogu na východ) nebudete mať toho veľa na výber. Niekoľko rád ako prežiť cestovanie bez mäsa nájdete tu.