Severná Kórea

V Severnej Kórei máte na výber v zásade z dvoch základných reštaurácií. Po prvé je to tradičná kórejská reštaurácia, kde sa sedí na zemi a jedlo sa podáva na nízkych stoloch. Po druhé je to reštaurácia so stolmi a stoličkami. Aj keď prídete do tradičnej reštaurácie, kde sa sedí na zemi a prekáža vám to, spýtajte sa či nemajú aj klasické stoly, na aké ste zvyknutí na Slovensku. V Severnej Kórei sa používajú kovové paličky, ale na požiadanie vám prinesú aj príbor. V Severnej Kórei je bežný spôsob stolovania taký, že vám jedlo prinesú v mnohých malých mištičkách – zvlášť ryžu, ryby, kimchi, štipľavé, korienky, listy, rôzne fermentované dobroty a pod.. Ryža a kimchi sú v podstate základ. V kórejskej kuchyni dominuje štipľavá červená paprika, ktorú však výborne kompenzujú nekonečné chody aj nepikantných dobrôt.

Ponúkame tiež prehľad niekoľkých najznámejších kórejských jedál resp. príloh:

  • kimchi – nakladaná kapusta na kyslo s červenou štipľavou paprikou. Toto národné jedlo, v skutočnosti príloha, sa podáva vždy ku každému jedlu a keď sa vám minie, doplnia vám misku. J Kimchi je vitamínová a enzýmová bomba a miestni sú presvedčení, že bez kimchi niet života. Priemerný Kórejčan zje ročne niekoľko desiatok kilogramov kimchi. Veľa kórejských domácností si robí svoje vlastné kimchi. Aj z tohto dôvodu sa môže jeho chuť mierne líšiť od domácnosti k domácnosti, od reštaurácie k reštaurácii.
  • samgyeopsal – obľúbené jedlo počas večere, zvyčajne je určené pre viacerých za jedným stolom. Na stôl vám prinesú surové hovädzie mäso, zeleninu, omáčky a kimchi. V strede stola je vsadená alebo prinesená horúca platňa, na ktorej si opečiete mäso, zeleninu a všetko ostatné, čo vám priniesli. Takýto spôsob stolovania je nielen príjemným zážitkom z jedla, ale aj výbornou spoločenskou chvíľou a priestorom pre konverzáciu.
  • bibimbap – ďalšie tradičné kórejské jedlo, ktoré bolo vybraté ako jedno z najchutnejších jedál na svete. Ryža, rôzne druhy zeleniny, sójová pasta a čili sú podávané v horúcej keramickej alebo kamennej nádobe. Jedlo zmiešate spolu so surovým vajcom alebo s vajcom na tvrdo a máte hotové jedlo!
  • Hot Pot (šabu-šabu) – ďalšia spoločná večera môže byť za veľkým hrncom s vriacou vodou, ktorá je niekedy rozdelená na štipľavú a neštipľavú časť. Do vody vkladáte nielen mäso, ale aj zeleninu ako huby, špenát, bambusové klíčky, kapustové listy a pod.. Do 5 minút je jedlo hotové.
  • bugogi – sladké hovädzie. Je to jedno z najpopulárnejších kórejských jedál a pre Európana sú veľmi akceptovateľné chute.

V Severnej Kórei je veľmi obľúbený tiež ženšen (ginseng), ryžové koláčiky, ako aj čaje uvarené z najrôznejších kvetov, listov a plodov.