Mongolsko

Sütei tsai - mliečny čaj. Mongoli vás týmto nápojom takmer všade privítajú.

Sütei tsai – mliečny čaj. Mongoli vás týmto nápojom takmer všade privítajú.

Mongolská kuchyňa je pomerne strohá a jednoduchá, plná mäsa, najmä koniny, baraniny a kuracieho mäsa. Zeleninu na klasických jedálnych lístkoch neuvidíte. Ak budete putovať po Mongolsku, mimo hlavného mesta je to s výberom veľmi obmedzené.

  • ajreg – kvasené kobylie mlieko s nízkym obsahom alkoholu
  • buuz – cestovinové taštičky plnené mäsom
  • chušur – podobné taštičkám buuz, ale tieto pripomínajú skôr placky a sú vyprážané; plnené zvyčajne mäsom
  • pirožky – v podstate to isté ako chušur, zvyčajne plnené mäsom, prípadne zeleninou (zemiakmi, kapustou, mrkvou)
  • guriltai shol – polievka s nudlami a baraním mäsom
  • guláš – v žiadnom prípade nečakajte gulášovú polievku, na akú ste zvyknutý doma. Ide o kúsky vareného/duseného mäsa podávané na tanieri so zemiakmi. Nie je to však polievka J
  • süütei tsai – mliečny čaj, čiže varené mlieko s čiernym čajom a trochou soli
  • chorchog – jahňacie mäso pripravené na horúcich kameňoch, prípadne svišť alebo koza (boodog), do ktorých sa horúce kamene nakladú
  • vodka Džingischán – najlepšia mongolská vodka