Malajzia

Nájdete tu malajské, čínske, indonézske, indické a bornejské tradície, miestami aj s thaiským a anglickým vplyvom. Jedlo je tu skutočným gurmánskym zážitkom, pričom je jedno či sa stravujete v reštaurácii alebo na ulici. Čistota je dokonca vyššia ako v Thajsku. Určite odporúčame navštíviť nočné trhy v Kota Kinabalu. Zažijete najväčší gurmánsky zážitok Malajzie! Tieto trhy sú určené pre všetkých fajnšmekrov morských plodov. Malajská kuchyňa obsahuje vo všeobecnosti veľa ryže, čili papričiek, ovocia a zeleniny, mäsa, rýb a morských plodov. Vyberáme zopár typických malajských jedál:

  • nasi lemak – považované za národné jedlo. Je to ryža uvarená v kokosovom mlieku podávaná s pandánovým listom, nakrájanými uhorkami a štipľavou omáčkou sambal.
  • nasi dagang – zjednodušene povedané je to ryža uvarená s kokosovým mliekom, podávaná s rybou a uhorkami. Nasi dagang sa konzumuje na raňajky.
  • air bandung – studený mliečny nápoj ružovej farby dochutený ružovým syrupom
  • satay – jedno z najobľúbenejších jedál. Je to marinované mäso (hovädzie, kuracie) napichané na paličkách a upečené na grile.

 

Vegetariáni

V Malajzii je vyše jeden milión vegetariánov. Napriek tomu, že tradičná kuchyňa obsahuje veľa mäsa, rýb a morských plodov, ponúka aj širokú škálu bezmäsitých variácií. Reštaurácie, ktoré používajú označenie sayur sayuran, by mali ponúkať slušný výber bezmäsitých jedál. Okrem toho niektoré čínske reštaurácie majú výlučne vegetariánske menu. Pozitívom je, že v Malajzii nájdete veľa čerstvého ovocia a zeleniny, takže nebudete mať žiaden problém zdravo sa stravovať.