Južná Kórea

Untitled-33Untitled-34

V Južnej Kórei máte na výber v zásade z dvoch základných reštaurácií. Po prvé je to tradičná kórejská reštaurácia, kde sa sedí na zemi a jedlo sa podáva na nízkych stoloch. Po druhé je to reštaurácia so stolmi a stoličkami. Aj keď prídete do tradičnej reštaurácie, kde sa sedí na zemi a prekáža vám to, spýtajte sa či nemajú aj klasické stoly, na aké ste zvyknutí na Slovensku. V Južnej Kórei sa používajú kovové paličky, ale na požiadanie vám prinesú aj príbor. V Južnej Kórei je bežný spôsob stolovania taký, že vám jedlo prinesú v mnohých malých mištičkách – zvlášť ryžu, ryby, kimchi, štipľavé, korienky, listy, rôzne fermentované dobroty a pod. Ryža a kimchi sú v podstate základ. V kórejskej kuchyni dominuje štipľavá červená paprika, ktorú však výborne kompenzujú nekonečné chody aj nepikantných dobrôt. Čím hlbšie sa dostane človek na vidiek, tým skôr narazí na odvážnejšie chute. Gurmáni iste ocenia surové hovädzie filé, surovú hovädziu pečeň či iné odvážne kúsky. Odporúčame navštíviť vidiecke trhy alebo populárne väčšie reštaurácie. Vo väčších mestách odporúčame ochutnať rôznorodé dobrôtky predávané priamo na ulici pouličnými predavačmi.

Ponúkame tiež prehľad niekoľkých najznámejších kórejských jedál:

  • kimchi – nakladaná kapusta na kyslo s červenou štipľavou paprikou. Toto národné jedlo, v skutočnosti príloha, sa podáva vždy ku každému jedlu a keď sa vám minie, doplnia vám misku. 🙂 Kimchi je vitamínová a enzýmová bomba a miestni sú presvedčení, že bez kimchi niet života. Priemerný Kórejčan zje ročne niekoľko desiatok kilogramov kimchi. Veľa kórejských domácností si robí svoje vlastné kimchi. Aj z tohto dôvodu sa môže jeho chuť mierne líšiť od domácnosti k domácnosti, od reštaurácie k reštaurácii.
  • samgyeopsal – obľúbené jedlo počas večere, zvyčajne je určené pre viacerých za jedným stolom. Na stôl vám prinesú surové hovädzie mäso, zeleninu, omáčky a kimchi. V strede stola je vsadená alebo prinesená horúca platňa, na ktorej si opečiete mäso, zeleninu a všetko ostatné, čo vám priniesli. Takýto spôsob stolovania je nielen príjemným zážitkom z jedla, ale aj výbornou spoločenskou chvíľou a priestorom pre konverzáciu.
  • bibimbap – ďalšie tradičné kórejské jedlo, ktoré bolo vybraté ako jedno z najchutnejších jedál na svete. Ryža, rôzne druhy zeleniny, sójová pasta a čili sú podávané v horúcej keramickej alebo kamennej nádobe. Jedlo zmiešate spolu so surovým vajcom alebo s vajcom na tvrdo a máte hotové jedlo! Toto jedlo podávajú aj na palube leteckej spoločnosti Korean Air.
  • Hot Pot (šabu-šabu) – ďalšia spoločná večera môže byť za veľkým hrncom s vriacou vodou, ktorá je niekedy rozdelená na štipľavú a neštipľavú časť. Do vody vkladáte nielen mäso, ale aj zeleninu ako huby, špenát, bambusové klíčky, kapustové listy a pod.. Do 5 minút je jedlo hotové.
  • bugogi – sladké hovädzie. Je to jedno z najpopulárnejších kórejských jedál a pre Európana sú veľmi akceptovateľné chute.

V Južnej Kórei je veľmi obľúbený tiež ženšen (ginseng), ryžové koláčiky, ako aj čaje uvarené z najrôznejších kvetov, listov a plodov.