Japonsko

Untitled-18Untitled-19

Je pravda, že tu dostanete to najlepšie suši na svete, ale na svoje si prídu aj tí, ktorí nemajú radi ryby. V Japonsku rezeň? Vedzte, že aj tu ho považujú za svoje národné jedlo. Vychutnajte si výborné polievky udon a soba alebo steaky z kobe. Aj ten, kto už bude mať dosť japonských jedál, má možnosť vybrať si z nepreberných západných jedál. Ak už máte precestovanú Áziu a obľubujete korenisté jedlá, pripravte sa na to, že Japonci sa s korením príliš nehrajú. Sami vravia, že aj nechuť má svoju chuť.

Výhodou japonských reštaurácii je, že väčšinou máte k dispozícii buď obrázkové menu alebo sú pred reštauráciou vystavené umelohmotné jedlá, takže vám to uľahčí výber.

jedlo - martin

Vaše japonské raňajky môžu vyzerať napríklad aj takto:

Untitled-20

Foto: Adrian Bayer

  • tempura – zelenina alebo ryba obalená v cestíčku a vysmažená v oleji.

ebi = kreveta

sakana = ryba

nasu = baklažán

kinoko = huby

kabocha = tekvica

satsumaimo = sladký zemiak

  • suši

nigiri – malá ryžová guľka s rybou alebo nejakých morským živočíchom na vrchu – kreveta, ryba, chobotnica, morský úhor

gunkan – ryža obalená morskou riasou a na vrchu sú morské plody či ikry

inari – ryža obalená vyprážaným tofu

  • sashimi – surové kúsky ryby, je to vlastne suši bez ryže

naguro = tuniak

sake = losos

saba = makrela

tako = chobotnica

amaebi = kreveta

ikura = ikry lososa

  • yakitori – grilované kúsky kuraťa
  • soba – tenké sivohnedé rezance z pohánkovej múky
  • udon – hrubé pšeničné rezance podávané buď v polievke alebo len tak. V letných mesiacoch sa podávajú aj na studeno.
  • ramen – pšeničné slíže, ktoré boli importované z Číny a patria medzi najpopulárnejšie. Väčšinou sa zalievajú vývarom a pridávajú sa k nim rôzne ingrediencie ako tempura, zelenina alebo mäso. Ramen dostanete aj v obchodoch ako instatné slíže, ktoré sa zalejú horúcou vodou.
  • sake – ide o najtvrdší nedestilovaný alkohol, ktorý sa vyrába z ryže a môže dosiahnuť až 22 %. Podáva sa buď na studeno alebo sa zohrieva.
  • soču – ide o najtvrdší japonský alkohol, ktorý sa páli z rôznych surovín. Je silný 20 až 40%.
  • japonská whisky – patrí k svetovým značkám a pravidelne sa umiestňuje na popredných miestach. Ak by sme mali vypichnúť čo len jednu značku, tak jednoznačne Yamazaki.