Irán

Iránska kuchyňa je plná čerstvej zeleniny a ovocia. Pokiaľ ide o mäso, prevláda najmä jahňacina, baranina a kuracina.

  • dizi/abgušt – jedno z národných jedál. Je to jedlo z duseného mäsa, zeleniny a strukovín (cícer). Niektorý ho opisujú aj ako hustú polievku.
  • kebab na špajdli so šafranovou ryžou a s kúskami granátových jabĺk.
  • ťavie mäso – vyskúšajte ho najmä, ak cestujete na jeseň
  • chorešt – v Iráne sa takto volajú obvykle dusené, husté jedlá. Zvyčajne obsahujú mäso, ale sú aj vegetariánske varianty. Do choreštu môže byť pridané aj ovocie (marhule, slivky a pod.) a podáva sa najmä s ryžou prípadne hranolkami.

V Iráne je zakázaný alkohol a ani ho sem nesmiete priniesť. Iránci sa zabávajú pri silnom čiernom čaji, a preto tu objavíte obrovské množstvo čajovní, kde sa hrá, spieva, alebo sa recitujú básne. Čajovňa je aj skvelým miestom na spoznanie domácich. Iránci sa vás budú neustále niečo vypytovať.

Vegetariáni

Irán je vysnívaná krajina, kde nie je problém mať na tanieri čerstvú zeleninu a ovocie pripravené na rôzne spôsoby. Veľmi dobré sú syry feta a rôzne nátierky z cíceru, tzv. hummus.