India

Na začiatok pár rád:

  • Jedzte iba to, čo sa dá ošúpať alebo je prevarené!
  • Stravujte sa najmä na miestach, ktoré navštevujú aj domáci s deťmi!
  • Pite len balenú vodu!
  • Nikdy si nedávajte do vody ľad!
  • Ak sa vám niečo nepozdáva, radšej to nejedzte!
  • Nepite príliš vychladené pivo, keď je vonku veľmi horúco! Vtedy hrozí najviac hnačiek.
  • Nepreháňajte to s čili! Aj little spicy je pre naše žalúdky mimoriadne štipľavé. 🙂

Veľa ľudí hovorí o žalúdočných problémoch v Indii, väčšinou to však nie je spôsobené nekvalitou jedla, ale tým, že podcenili niektoré pravidlá.

Gulab jamun

Gulab jamun

Pokiaľ ide o konkrétne indické jedlá, ak by ste boli v Indii mesiac, každý deň by ste mohli mať na stole iné jedlo.

  • palak paneer – špenát s čerstvým cottage syrom
  • daal – šošovica podávaná zvyčajne s ryžou
  • naan – indický chlieb, čistý/s cesnakom/so syrom
  • chapati/roti – indický chlieb
  • paratha  indický chlieb
  • biryani – ryža s hrozienkami, korením a mäsom (často jahňacina alebo kuracina)
  • kura tandori – upečené kura s korením v hlinenej peci
  • afganský kebab – asi najlepší kebab v Indii. Ide o marinované mäso na špajdli
  • lasi – sladký mliečny nápoj na vrchu s hrozienkami alebo mandľami
  • gulab jamun – dezert, vysmážané sladké guličky podávané v cukrovom sirupe