Filipíny

Čo vás príjemne prekvapí, budú trhoviská bohaté na exotické ovocie. Stravovanie na ulici je v zásade bez problémov. Držte sa však týchto pravidiel.

  • Jedzte tam, kde je veľa domácich.
  • Pite balenú vodu.
  • Ak nemáte radi príliš štipľavé, upozornite na to dopredu pri príprave jedla. Príliš veľa štipľavého vám môže spôsobiť žalúdočné problémy.

Miestne jedlá

Žiaľ, Filipínci čoraz viac obľubujú fastfoodové jedlo, ako hamburgery, hranolky, pizzu a sladené nápoje. Samozrejme, nájdete aj miestne jedlá, len treba trochu viac hľadať ako v iných ázijských krajinách.

  • kura afritada – kuracie soté v rajčinovej omáčke, podávané na panvičke
  • sinigagng – sladko-kyslá polievka. Mäso je väčšinou bravčové a pridáva sa trochu kokosového mlieka.
  • lumpia – filipínske jarné rolky. Ide o vyprážané rolky a plnené mletým mäsom alebo zeleninou.
  • pancit palabok – ide o nudle s rôznymi prísadami na vrchu. Od kuracieho mäsa až po morské plody.
  • kura bistek – kuracie mäso uvarené v sójovej omáčke a limetkovej šťave
  • kare–kare – soté z chvosta vodného byvola
  • lechon – komplet opečené prasiatko na ohni. Väčšinou podávané pri slávnostiach v meste.
  • kuracie sotanghon – ide ako keby o náš kurací vývar s hríbmi, mrkvou a zelenou cibuľkou.
  • paksiyao baboy bisaya – bravčové mäso v sójovej omáčke s banánmi

Vyskúšajte tiež exotické ovocie ako mango, ananás, jackfruit, vodu z kokosového orecha či mnohými zatracovaný, trošku smradľavý durian.

A možno ste už počuli o filipínskej špecialite balut. Je to niečo medzi vajíčkom a kuriatkom, a na jeho ochutnanie treba odvahu. 🙂