Čína

Čo provincia, to iné jedlo. Čo deň, to iný gurmánsky zážitok. Čínska kuchyňa je niečo úplne iné ako to, čo sa za „čínu“ považuje u nás. V krajine draka je aj jedlo súčasťou spoznávania, kultúry a tradície. Jedlo je tu zážitkom či už v najlepších reštauráciách, ako aj na ulici. Treba skúšať a ochutnávať. Nemusíte sa ničoho obávať, pretože Číňania si dávajú veľký pozor na kvalitu jedla. Navyše, aj po x-tej návšteve Číny môžete natrafiť na jedlo, ktoré ste ešte neokoštovali. V stolovaní platia tieto pravidlá:

  • Paličky sa nezapichávajú do jedla.
  • Keď dostanete rybu, nikdy ju neobracajte na druhý bok.
  • Keď dostanete mastné bravčové mäso, znamená to, že ste dostali to najlepšie.
  • Končí sa polievkou.
  • Keď vás niekto pozval na jedlo, nechajte ho zaplatiť, ale očakáva sa, že druhýkrát zaplatíte vy.
  • Mäso väčšinou krájajú s kosťami.
  • Slíže vám tiež nepokrájajú, lebo by vám podľa povery skrátili život.
  • Čínske raňajky tvorí väčšinou voda z ryže a buchtička.