Bangladéš

jedlo

Na úvod niekoľko rád:

  • Jedzte iba to čo sa dá ošúpať, je prevarené a jedzte na miestach, ktoré navštevujú aj domáci s deťmi.
  • Pite len balenú vodu.
  • Nikdy si nedávajte do nápojov ľad.
  • Ak sa vám niečo nepáči, nejedzte to.
  • Nepreháňajte to s čili.

Veľa ľudí hovorí o žalúdočných problémoch, väčšinou to nie je spôsobené nekvalitou jedla, ale že podcenili niektoré pravidlá.

Typické bangladéšske, teda bengálske menu pozostáva z nejakého kari /kura, baran, ryba, hovädzie alebo vajce v kari omáčke/, daalu a ryže, prípadne chleba (naan/roti/paratha). Základom bengláskej kuchyne je olej z horčicových semienok, na ktorom smažia väčšinu jedál, prípadne na slnečnicovom oleji. Hlavné jedlo vám často prinesú spolu s červenou cibuľou, uhorkou a zelenými čili papričkami na malej miske. Bangladéšania jedia rukami, ale zahraničným ochotne prinesú lyžičku. Nožík sa pri jedle nepoužíva. Najbežnejšie jedlá a prílohy sú:

  • hilsa (ryba) – veľmi častou potravou je ryba, a to najmä sladkovodná. Príprava rybieho mäsa je rôzna, či už v omáčke, varená v horčicovej marinade, dusená s jogurtom alebo v banánovom liste.
  • daal – šošovica podávaná zvyčajne s ryžou, slúži na poliate, namočenie ryže.
  • naan – plochý chlieb, cesto sa pripravuje z múky, vody, oleja a jogurtu. Pečie san a peci a podáva sa čistý/s cesnakom/so syrom.
  • paratha – plochý chlieb z múky, vody a oleja, jemne opečený na oleji alebo na ghee
  • roti – plochý chlieb iba z múky a vody, bez oleja, pečený na peci, jemne osmahnutý nad ohňom
  • dal purí – purí /typ pečiva/ plnené trochou šošovicovej plnky, smažené na oleji
  • samosa – pečivo plnené korenistou zeleninou alebo mäsom
  • sabdží – varená/dusená miešaná zelenina (väčšinou zemiaky, tekvica, zelená fazuľa, karfiol)
  • biryani – ryža s hrozienkami, korením a mäsom (často jahňacina alebo kuracina)

sladkosti:

  • gulab jamun – vysmážané sladké guličky podávané v cukrovom sirupe. V porovnaní s indickým gulab jamunom je ten bengálsky o niečo suchší a tmavší, viac pečený.
  • chana – sladký dezert, pripravuje sa pridaním limetkovej šťavy do mlieka
  • rossogolla – chana vytvarovaná do formy guličiek a namáčaná do sladkého sirupu
  • sandesh – chana zmiešaná so syrupom a datľovým cukrom a varená pokiaľ sa tekutina nevyparí

nápoje:

  • cha – bangladéšsky čierny čaj podávaný s cukrom a kondenzovaným mliekom

 

Vegetariáni

Hoci Bengálčania obľubujú rybu, ich kuchyňa je plná zeleniny a vy nebudete mať nijaký problem najesť sa. V reštauráciách len upozornite personál, že určite nejete mäso a ani len trochu ryby nie je pre vás OK. Bengálčania majú okrem toho ovocia neúrekom – odporúčame najmä mango, banány a ananásy, ktoré sú výborné. Nezabúdajte však, jedzte iba olúpateľné ovocie.