Argentína

Argentína je hlavne o steakoch a červenom víne. Argentínska kuchyňa, to je hlavne vôňa mäsa. Je to mix pôvodnej indiánskej kuchyne a kuchyne prisťahovalcov z Európy, najmä Španielov a Talianov. Argentína je krajina veľkej rozlohy, a preto aj argentínska kuchyňa sa vyznačuje veľkou pestrosťou. Zatiaľ čo na juhu krajiny je typická hlavne jahňacina, na severe je to kozľacina a jedlo radi pripravujú v hlinených peciach. Na stole nesmie v žiadnom prípade chýbať fľaša dobrého vína, hlavne z oblasti Mendoza. V Argentíne je tiež veľký výber ovocia a zeleniny Ak idú miestni do reštaurácie, a je jedno či do luxusného podniku alebo do jednoduchšieho, večera trvá aj niekoľko hodín. Počas večere sa rozpráva, diskutuje a hlavne oddychuje. Reštaurácie sa zapĺňajú najmä po 20. hodine večer. Pri platení je zvykom dávať čašníkovi minimálne 10 percent za obsluhu. Mimochodom, argentínski čašníci sú vážne skvelí! Uvádzame niekoľko typických argentínskych jedál:

  • parrila – mäso a zelenina sa opekajú na liatinovom grile a nad rozpálenou pahrebou
  • asador – telo zvieraťa (jahňaťa) je roztiahnuté do tvaru motýľa a dané medzi dve kovové mreže, aby sa pomaly nad pahrebou opekalo.
  • chorizo – červená klobáska
  • puchero – dusené hovädzie mäso, údená slanina, bravčová klobása, sladké zemiaky, zelenina a čierna zabíjačková kaša
  • empanadas – plnené taštičky s rôznymi druhmi mäsa
  • picada – predjedlo s kúskami syra, šunky, olivami a zeleninou
  • churasco – hovädzie mäso ugrilované nad uhlíkmi
  • milanesas – vyprážané hovädzie, kuracie alebo bravčové mäso. Môže byť aj baklažán.