Uganda

Afrika je hlavne o mäsových pokrmoch, avšak ovocie dostanete takmer všade na trhoviskách. Platí tu stará koloniálna pravda. Ak jedlo nebolo pred tebou uvarené, ak sa ovocie nedá šúpať, nejedz to! Okrem toho, keď nejakému jedlu nedôveruješ, nechaj to! Afrika má celkovo iný štandard. Ak cestujete autobusmi, mimo veľkých miest sa nespoliehajte na klasické benzínové pumpy, kde by ste dostali bagety atď.. Väčšinou sú tu skôr trhoviská, kde miestni predávajú jedlo. Najlepšie je dať si niečo, čo bolo pripravené na pare napríklad ryža s fazuľou v banánovom liste. V mestách sú reštaurácie a platí ďalšie pravidlo, že by ste mali uprednostniť reštaurácie, do ktorých chodia aj domáci s deťmi. Znamená to, že reštaurácia je v poriadku. Netreba sa však príliš obávať. Zažívacích problémov v Afrike je menej ako v Juhovýchodnej Ázii. Hlavné mesto Kampala má luxusné reštaurácie ponúkajúce steaky a lepšie hotely v krajine sú na veľmi dobrej úrovni, vyrovnajú sa európskym.

  • ugali – národné jedlo, dusené kuracie mäso s ryžou
  • luwombo – kuracie, hovädzie alebo ryba s hríbmi v banánovom liste
  • sim – sim – vyprážaná sezamová pasta s uvarenou fazuľou. Často podávané ako príloha.