Maroko

Stravovať sa dá bezpečne všade, dokonca aj jedlo predávané na ulici patrí je nezávadné. Tu by sme radili nasledovné:

  • Jedzte tam, kde je veľa miestnych ľudí.
  • Pite vodu z balených fliaš.
  • Jedzte jedlo, ktoré bolo pred vami uvarené.
  • Jedzte ovocie, ktoré sa dá ošúpať.
  • Vyhýbajte sa ľadu.

Alkohol

Napriek tomu, že ide o moslimskú krajinu, alkohol v Maroku dostanete. Dokonca si môžete priniesť 1 liter so sebou. Alkohol dostanete väčšinou v sieti Carefour, v miestnych puboch alebo na lepších hoteloch. Treba však upozorniť, že alkohol sa nepije na ulici a keď si kúpite pivo či víno, treba ho vonku prenášať v papierových či plastových igelitkách. Celkovo je alkohol v Maroku drahší ako na Slovensku. Pivo je napríklad minimálne dvakrát také drahé.

Maroko

Mätový čaj v Marakéši. Foto: Tomáš Kubuš

Kaviarne

V každom meste a na dedine sú kaviarne, ktoré sú centrom života. Tu dostanete kvalitnú kávu a mätový čaj. Kaviarne sú ideálnym miesto pre raňajky, ak ich nemáte na hoteli.

Trhy

V centre mesta sú miestne trhy, kde dostane vždy čerstvé ovocie a zeleninu. Veľmi vyhľadávanými produktmi sú jablká, broskyne, ale aj figy, sušené ovocie a rôzne druhy orieškov. Ceny sa dajú zjednávať a je to lacnejšie ako na Slovensku. Ten, kto preferuje stravu na trhovisku, bude nadmieru spokojný.

 

Čo treba skúsiť?

  • harira – mäsová polievka, ktorá sa podáva hlavne počas ramadánu po západe slnka
  • tagine – ide o pomaly uvarené jedlo v hlinených nádobách. Väčšinou ide o mäso (kuracie, jahňacie alebo hovädzie) spolu so zeleninou. Tagine dostanete v celom Maroku.
  • shawarma – na Slovensku to poznáme skôr ako kebab. Ide však viac-menej o rovnaké jedlo. Základom je chlebová placka, ktorá je naplnená kuracím alebo jahňacím mäsom, zeleninou a korením.
  • falafel – podobný spôsob ako shawarma, ale miesto mäsa sa použijú cícerové vyprážané guľky. Ideálne jedlo pre vegetariánov.
  • ryby – ak ste v prístavnom meste, určite skúste miestne ryby. Väčšinou ide o sardinky, ale v ponuke je aj tuniak. Väčšinou sa zapekajú v hlinenej nádobe so zemiakmi.
  • sladkosti – Ako každá arabská krajina, aj tu nájdete veľké množstvo sladkostí. Nielen na trhu, ale aj v kaviarňach nájdete mieste „zákusky“, ktoré na Slovensku poznáme pod menom baklava. Ak ste milovníkom datlí, ste na správnom mieste.