Etiópia

Základom etiópskej kuchyne je ryža, jahňacina a hovädzina. Etiópska kuchyňa je v porovnaní s inými africkými krajinami rozmanitejšia. Ak cestujete mimo veľkých miest, budete odkázaní na miestnu kuchyňu. Klasické benzínové pumpy alebo odpočívadlá po ceste nenájdete. Celkovo platí, že jedlo by malo byť nezávadné tam, kde sa stravujú aj domáci s deťmi. Ak však o sebe viete, že máte citlivejší žalúdok, je lepšie spraviť si dostatočné zásoby.

  • injera – etiópsky tenký, plochý chlieb, ktorý sa používa aj ako „naberačka“ na jedlo. Podáva sa takmer ku všetkému.
  • shiro – cícer veľmi pomaly uvarený, pridané sú rôzne koreniny
  • altkil wot – miešaná zelenina (kapusta, mrkva a zemiak)
  • mesir wot – červená šošovica často v štipľavej omáčke
  • chchebsa – vypražená injera alebo iný druh chleba zmiešaný s medom
  • med – etiópsky med patrí medzi najlepšie na svete
  • dora wat – národné jedlo, etiópske kura
  • jahňacina a hovädzina na rôzne spôsoby
  • káva – etiópska káva je svetoznáma