India je fantastická i zákerná keď dôjde na experimentovanie s miestnou kuchyňou. Buď ti sadne, alebo nie. Ako to dopadne zistíš len tak, že sa v Indii nebudeš báť ochutnávať. Hlavne na ulici. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že sa dá priotráviť z večere za 15 eur v reštaurácii 4* hotela a rovnako aj z pár centovej žemle vada pav na letisku. Takže istotu, že v lepších podnikoch sa ti nič nestane, mať nebudeš. Základ je jesť tam, kde je veľa miestnych a dať si poradiť práve od nich, kde nájsť fajnové indické špeciality.

Ak máš chuť len na niečo menšie, hľadaj na ulici stánok s nápisom chaat, čo znamená snack (v angl.), niečo na zahryznutie. Sú to väčšinou vyprážané veci naslano, pripravené rovno pred tvojimi očami.

V tomto článku nájdeš tipy na indické jedlá, ktoré musíš pri návšteve krajiny ochutnať. Už len preto, aby si zistil, že v Indii je jedlo neporovnateľné s tým, čo si objednáš v indických reštauráciách v Európe.

Thali

Indická klasika. V Hindi znamená thali tanier a v praxi to vyzerá tak, že na spravidla okrúhlom alebo oválnom podnose dostaneš kúštik zo všetkého. Hlavná pointa thali je dopriať si 6 rôznych chutí (slaná, sladká, horká, štipľavá, kyslá a trpká). Každý štát v Indii má vlastnú variáciu thali, ktoré sa podáva s ryžou, chlebom naan, papadum, alebo luchi.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Jednotlivé malé porcie šošovicového alebo cícerového dálu, kari, zeleniny, yogurtu, ostrého čatní z naloženého nedozretého ovocia alebo zeleniny ti štýlovo naservírujú do malých mištičiek. V ultra lokálnych reštauráciách sa thali podáva na banánových listoch a je sa rukami. Aj keď ti ako turistovi dajú príbor, neboj sa a choď do toho. Odkopíruj ako to robia miestni okolo a najedz sa bez lyžičky.

Bonus: až doješ jednu mištičku, papadum, alebo čatní, hneď ti ich (zdarma) doplnia.

Idli

Elegantne vytvarované, jemné špongovité placky z fermentovanej šošovice a ryžovej múky varené na pare. Čo by to bolo za indické jedlo, ktoré by sa nenamočilo do nejakej dobrej omáčky. Idli placky sa jedia so sambarom (dusená zelenina s červenou šošovicou) alebo neskutočným kokosovým čatní. Budeš sa olizovať.

 11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Paratha

Perfektne zasýti, a nikdy neunaví. Vyprážaná placka plnená všakovatými dobrotami ako zemiaky, cibuľa, dusená kapusta, kokos, dál, zelený hrášok, mäta, špenát, alebo čo sezóna v danom regióne ponúkne. Za mňa jedna z top pochúťok indického street foodu. V menu ju nájdeš ako predjedlo, z jednej parathy sa však celkom slušne naješ.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Samosa

Nenápadný zázrak indickej gastronómie. Vyprážaná taštička v tvare trojuholníka plnená varenými zemiakmi, cibuľou, cícerom, hráškom, kurkumou, zázvorom, čerstvým koriandrom, kmínom a korením garam masala. Občas nájdeš i variácie so syrom a mletým mäsom, čo je v Indii skôr výnimkou. V každom poriadnom pouličnom stánku so samosou ti k nej na papierovú mištičku dajú tamarindovú omáčku, prípadne čatní.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Bhelpuri

Veľmi sa z toho nenaješ, ale zachráni, ak na teba príde na ulici hlad. Bhelpuri sa pripravuje z nafúknutej ryže, nadrobno nakrájanej červenej cibule, paradajok, čerstvého koriandru, vyprážaných vlásovitých rezancov, cíceru, niekde sa pridáva sušený bôb, a celé sa to pokvapká tamarindovou omáčkou a limetkou. Totálna bomba v ústach, kde sa naráz zmiešajú sladko-slano-kyslo-štipľavé chute. Predáva sa často v novinovom papieri.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Vada Pav

Hamburger à la India. Žemľa plnená vyprážanou guličkou z varených zemiakov, lúštenín, koriandru, kurkumy, cesnaku, a čili. Veľa čili. Žemľa sa opeká z oboch strán do bronzova do chrumkava. Šialene lacný street food. Za jednu žemľu v neturistických oblastiach zaplatíš 10 Rs (0.12 eur). Nájdeš hlavne v Bombaji, mieste pôvodu vada pav.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Čokoľvek “aloo”

Aloo znamená v Hindi zemiak, v reštauráciách nájdeš niekoľko variácií. Do uvarených zemiakov nakrájaných na kocky sa pridá kukruma, cesnak, koriander, a niekde aj paradajky, ktoré však jedlo dosť zriedia. Ak si chceš jedlá z aloo vychutnať naplno, daj si verziu bez paradajok, inak môžeš mať pocit, že ješ ďalšie obyčajné kari. Odporúčam skvelé aloo gobi s karfiolom a aloo jeera s celým kmínom.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Tikki chole

Cícer vo fantastickej paradajkovej omáčke ochutenej garam masala, zázvorom, cesnakom, kurkumou. Podáva sa s mini vyprážanými zemiakovými plackami navrchu (niekedy vám ich rozpučia na menšie kúsky), dochucuje sa tamarindovou omáčkou a čerstvou červenou cibuľou. Na prvý pohľad tikki chole nevyzerá najlepšie, chuťovo však ide o jednu z najlepších špecialít street foodu v Indii.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Papadum

Chrumkavá tenká placka z ryžovej, šošovicovej, mungo, cícerovej alebo tapiokovej múky. Podáva sa ako predjedlo spolu s rôznymi čatní omáčkami. Ešte aj dnes nájdeš v menších mestách miestne ženy sušiť papadum na slnku. Nádhera.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Luchi

Ďalšia “rýchlovka” na zahryznutie. Je sa na často na raňajky spolu s dálom a sladkým jalebi. Nie najzdravšie jedlo na ráno, keďže sa vypráža, ale jedno luchi za čas neuškodí.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnaťDosa

Bez dosy z Indie neodchádzaj. Chutí podobne ako crêpe a je plnená čím len nechceš, na slano so zemiakmi, cibuľou, cícerom, špenátom, ale aj na sladko, s nastrúhaným kokosom. Mňam. Podáva sa s omáčkami čatní a sambarom. Nájdeš ju buď v tvare trojuholníka, alebo zrolovanú ako palacinku.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Sladký bonus: jalebi

Cukrová bomba, ktorá chutí len ak je čerstvá a urobená aspoň v ako-takom čistom oleji. Predstav si našľahané cesto, ktoré sa naleje do vriaceho oleja, kde sa vytvorí z neho špirála a neskôr sa nechá nasiaknuť v cukrovom sirupe, ktorý na horúcom ceste skaramalizuje. Ak má jalebi pár hodín, tak je to mäkšie lízatko, ktoré sa lepí na zuby. Ak je však čerstvé, po zahryznutí z neho ešte tečie sirup.

11 jedál, ktoré musíš v Indii ochutnať

Vyhladol si? Ja áno.

Mnohé jedlá si môžete pripraviť aj prostredníctvom slovenskej tofu klasiky od Luntera

Odvahu a dobrý čuch prajem. Ochutnávaj v Indii všetko, čo ti vonia, vyzerá dobre, a kde je veľa miestnych. Vysoká šanca, že si budeš neskôr olizovať prsty.

Ivana Grešlíková

Vyštudovala anglický – ukrajinský jazyk na Filozofickej fakulte PU v Prešove, kde následne ostala na doktorandskom štúdiu. Absolvovala dvojročný kurz arteterapie na Masarykovej univerzite v Brne. Žila a pracovala v Prahe, Londýne a Frankfurte. Balí a vybaľuje svoj 10kg ruksak od roku 2013.

Spolu s priateľom Gianni Bianchini založili cestovateľský portál NomadisBeautiful.com. V slovenčine bloguje na ivanagreslikova.com

Nájdete ju vo svete posrkávať pu-erh čaj, na house sittingu, ranných trhoch a kopcoch.

Zdieľaj tento článok